Njemačka: Rekordan broj novozaraženih – preko 50.000

12.11.2021. 16:21:00

Njemačka je u četvrtak izvijestila o rekordnih 50.196 novih slučajeva koronavirusa. To je četvrti dan zaredom kada se bilježi novi dnevni maksimum. Val zaraza COVID-19 zapljusnuo vodeću državu Europe, piše indiantimes.com

Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa sada je 4,89 milijuna. Broj umrlih porastao je na 97.198, prema javnozdravstvenom Institutu Robert Koch. Institut je izvijestio o porastu sedmodnevne stope incidencije koronavirusa. 

Tri njemačke stranke u pregovorima su o formiranju koalicijske vlade nakon izbora. Složile su se da neće produžiti izvanredno stanje u cijeloj zemlji. Sve to unatoč četvrtom pandemijskom valu koronavirusa.

Umjesto toga, u ponedjeljak su predstavili nacrt zakona kojim bi se izmijenili postojeći zakoni. Tako bi se omogućilo da se mjere poput obvezne maske za lice i društvene udaljenosti na javnim mjestima nastave primjenjivati ​​do ožujka.

Nacrt zakona trebao bi biti predstavljen u donjem domu parlamenta Bundestaga.

Analitičar: Njemačka više ne zna rješavati krize

Njemačka se nalazi usred četvrtog vala korone, a politika je ponovo nespremna. Čini se da država ne uči na svojim greškama, piše analitičar DW-a Oliver Pieper, te ističe da Njemačka više ne zna rješavati krize.

Broj zaraženih raste, Njemačka gleda i čeka

Njemačka pokazuje da više ne zna izlaziti na kraj s krizama. Trenutno (četvrtak, 11.11.) je prema navodima Instituta Robert Koch incidencija porasla na 249, a u posljednja 24 sata je zabilježeno 235 smrtnih slučajeva u vezi s koronavirusom i više od 50.000 novih infekcija – više nego ikad od početka pandemije.

Poplave, Afganistan, izbori – Njemačka je zaboravila na koronu

Virusu je pomoglo i to što je pažnja njemačke javnosti tokom ljeta bila usmjerena na druge teme: katastrofalne poplave, debakl oko povlačenja iz Afganistana, a onda savezni izbori. Multitasking, dakle rješavanje nekoliko kriza istovremeno, očito je bilo previše za političare.

A uz to je četvrti val korone zemlju zatekao u svojevrsnom vakuumu moći: trenutna vlada je u odlasku i više ne može donositi relevantne odluke, a nova je usred koalicijskih pregovora i još ne želi odlučivati.

“Zagrljajna demokracija” – Njemačka “voli okrugle stolove”

“Ovo je nepovoljno vrijeme za donošenje odluka. Ali virusu naravno to ne smeta”, kaže Karl-Rudolf Korte, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Duisburg-Essen.

“U Njemačkoj jako volimo okrugle stolove, svakoga se želi uključiti u tu neku vrstu ‘zagrljajne demokracije’. Tu naravno procesi donošenja odluka traju duže, ali se s druge strane osigurava visok stupanj društvenog mira. To je ono što politika želi i stoga se ustručava od donošenja nepopularnih odluka”, kaže Korte.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/ Foto: Depositphotos

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.