Nobilo: 'Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj nije bilo genocida ni nad Hrvatima ni nad Srbima'

19.02.2014. 10:26:06

1_222271

Povodom rasprave koja počinje 3. ožujka u Haagu zbog tužbi Hrvatske i Srbije za genocid tijekom rata u Hrvatskoj, od 1991. do 1995. godine, Anto Nobilo dao je intervju za portal Danas.rs.

Nobilo je ustvrdio da "genocida nije bilo niti nad Hrvatima niti nad Srbima na teritoriju Hrvatske u ratu tijekom devedesetih godina. Zato su i tužba i protutužba pravno neosnovane". Smatra da bi bilo pametnije da su tužbe povučene jer prema njemu, ovdje su u pitanju političke kalkulacije.

"Kad čitate između redova, vidite da su i sami političari svjesni da su obe tužbe besmislene, ali nitko nema dovoljno političke hrabrosti da ih povuče. Poznavajući situaciju, Vladi Hrvatske će najmanje štetiti ako ne odustane od tužbe jer su ti procesi dugi, a ona računa da će politička naplata doći u neko drugo vrijeme, kada vladu budu činili neki drugi ministri. Kalkulira se sa time da bi odluka o povlačenju u jednom dijelu hrvatske javnosti mogla izazvati negativne reakcije, a desno-nacionalistička opozicija bi to itekako mogla iskoristiti u borbi za vlast", rekao je Nobilo.

Također smatra da će tužbe utjecati na odnose dviju država:

"Ne možemo reći da smo i sada u prijateljskoj, mirnodopskoj fazi. Naravno, to je direktna posljedica rata. Međutim, ovaj proces je nastavak ratnih događanja iz devedesetih godina, i sigurno će dovesti do dodatnog zahlađenja odnosa. A upravo bi trebalo biti suprotno. Srbija je naš susjed, krenula je k Europskoj uniji, mi smo već tamo, i naš interes bi bio da Srbija uđe u EU i da naši odnosi budu partnerski, prijateljski i srdačni. To će biti teško, ako imamo ovako ozbiljnu parnicu s ovako teškom temom", zaključio je Nobilo.

  • Autor: A. R.
  • Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.