NOVA AFERA S TOKSINIMA U HRANI: Povlači se slatka paprika Nadalina

06.07.2013. 09:53:23

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da se s tržišta povlači i opoziva proizvod - paprika slatka Nadalina, porijeklom iz Španjolske, koju proizvodi i pakira solinska tvrtka Luksor, pakiranja od 100 grama, s rokom trajanja 11. ožujka 2014. godine, a zbog povećane koncentracije mikotoksina.Ministarstvo poljoprivrede je dana 5. srpnja 2013. godine zaprimilo obavijest o povećanoj koncentraciji mikotoksina u spomenutom proizvodu, navodi se u obavijesti objavljenoj na mrežnim stranicama Ministarstva. Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), obavještava potrošače kako je taj proizvod prisutan na hrvatskom tržištu. Ministarstvo je na daljnje postupanje proslijedilo hitnu RASFF obavijest Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja, a koja je utvrdila da se sporni proizvod nalazi u maloprodaji. Daljnje inspekcijske aktivnosti su u tijeku, navode iz Ministarstva poljoprivrede ponavljajući kako se opoziv odnosi samo na proizvod roka trajanja 11. ožujka 2014. Mikotoksini (grčki mykes - gljiva, toxikon - otrov) su proizvodi nekih plijesni, kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina. Po podacima s internet stranice Ministarstva zdravlja o plijesnima-mikotoksinima, dosad je poznato više od 400 različitih mikotoksina, a kao prirodni kontaminanti u hrani najčešći su: aflatoksini, okratoksin A, fumonizini, zearalenon, patulin i deoksinivalenol.
(Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.