Nova korona karta Europe: Hrvatska obala u narančastom

29.07.2021. 15:36:00

Najnoviji izvještaj ECDC-a o 14-dnevnoj situaciji s covidom-19 u zemljama EU-a govori da veći dio Hrvatske i dalje ostaje zelen na europskoj korona karti, a jadranska regija narančasta. 

Među hrvatskim turističkim konkurentima više nema zelenih s izuzetkom manjih dijelova sjeverne i južne Italije. Drugim riječima turistička se sezona nastavlja, a o tome koliko će se poštivati strože epidemiološke mjere za jadranski dio zemlje, ovisi njezino trajanje. 

Foto: ECDC

Stručnjaci naglašavaju da je vrlo važno spriječiti veći rast zaraženih jer situacija u bolnicama govori da su simptomi kod teških pacijenata i dalje opasni.

“Teški 39-godišnji pacijent iz Nove Gradiške na liječenju je u našoj bolnici. Trenutno se liječi visokim dozama kisika a vjerojatno će morati i na respirator. Na žalost, pokazalo se da koronavirus nije opasan samo za starije već i da mlađi mogu teško oboljeti poglavito ako imaju neki komorbiditet poput debljine kao što je to slučaj kod ovog našeg mladog pacijenta koji nije bio cijepljen”, kaže dr. Vladimir Krajinović, infektolog iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević gdje su trenutno na liječenju tri teška pacijenta od kojih je jedan na respiratoru.

Naglašava da je jedini način da se izbjegne prošlogodišnji jesenski scenarij cijepljenje u većem broju nego li je to trenutnih 40 posto građana.

“Naprosto, ostanu li takvi postotci procijepljenosti imat ćemo još polovicu onih koji se mogu razboljeti a neki će od njih završiti i u bolnici. Pokazuju to i trenutni trendovi jer uglavnom su oni koji moraju na bolničko liječenje necijepljeni”, kaže dr. Krajinović.

Činjenica da je Hrvatska danas imala 188 novozaraženih covidom-19 pokazuje da su brojevi i dalje visoki osobito u jadranskom dijelu zemlje. Što će se dogoditi kad se svi oni koji su tamo trenutno na godišnjem odmoru vrate kući može se samo pretpostaviti odnosno očekivat će da brojevi krenuti uzlaznom putanjom. Za sad je najveći dio Hrvatske u zelenom prema karti ECDC-a (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti) a jadranske županije u narančastom jer je dvije trećine novozaraženih upravo iz tih područja.

Procjene ECDC-a o tome kako bi se u pojedinim zemljama EU-a mogla kretati situacija s covidom-19 rade se na tjednoj razini. Za Hrvatsku je prošlotjedna incidencija bila 40,9 pozitivnih na 100.000 stanovnika a ovoga, točnije do kraja mjeseca, prognoza je 48,1. Za početak kolovoza predviđa se povećanje zaraženih na 55,6 na 100.000 što znači da bi ostanak cijele zemlje u zelenom ovisilo o postotku zaraženih među testiranima. Trenutno je postotak novozaraženih među testiranima u Hrvatskoj ispod 4 posto točnije jučer je bila 3,2 posto. Naravno taj je postotak u jadranskim županijama viši a prema izvješćima epidemiologa najčešće se radi o mladim ljudima uglavnom tinejdžerima koji nisu cijepljeni. Opasnost je da oni ne prošire zarazu među starijima jer bi to značilo i veći pritisak na bolnice. U Nacionalnom stožeru civilne zaštite vjeruju da će nove epidemiološke mjere koje su na snazi desetak dana ipak usporiti rast novozaraženih u Hrvatskoj. No, još je prerano da bi se vidjeli efekti strožih mjera pa ni trenutne brojke za sad nisu ništa bolje. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: GettyImages/Twitter (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.