NOVA PRILKA: Veliki zaokret u Kolindinoj karijeri

25.07.2018. 08:13:36

Svjetsko nogometno prvenstvo i uspjeh naših nogometaša u Rusiji, posve je opravdano u drugi plan gurnuo odnose između dvoje najmoćnijih ljudi u državi, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. No, to nikako ne znači da se njih dvoje nisu ”odnosili”. Iako je posljednji sukob obilježilo premijerovo odbijanje predsjednice da se sazove zajednička sjednica Vlade na kojoj bi se bavili demografijom i blokiranima, izgleda da je predsjednica spoznala kako joj je dugoročno isplativije sljubiti se s premijerom. Da se odnosi stabiliziraju moglo se vidjeti na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju, a sudionici toga događaja te visokopozicionirani HDZ-ovci prepričavaju kako su premijer i Grabar-Kitarović na tom susretu odlučili stabilizirati odnose. Zajedno su ručali te dogovorili suradnju, a progovorili su i o međusobnom razumijevanju te spoznali koliku im štetu nanose poljuljani odnosi. U cilju im je smiriti odnose, vjeruju u vladajućoj stranci u kojoj svako malo zavlada nekakav, ne odveć ugodan, nemir. Da i Plenković odmiče od napadačke dinamike dalo se naslutiti i najavom kako će u rad Vijeća za demografsku revitalizaciju uljučiti Anđelka Akrapa, koji je pak s predsjednicom kao savjetnik sudjelovao na izradi demografskih mjera, koje je nedavno upravo premijer izignorirao. Dobro upućeni svjedoče kako predsjednica osobno nikada nije niti imala većih problema s Plenkovićem, već da se rat s njime vodio preko njenih leđa, a predvodnici istoga bili su predstavnici HDZ-ove desnice koji su stajališta da je upravo Grabar-Kitarović ta koja može preuzeti kormilo stranke, u što je i ona sama u jednom trenutku povjerovala, nadajući se da bi zatim mogla zasjesti u premijersku fotelju. Uvidjevši na prosvjedima protiv Istanbulske konvencije, ali i na slučaju Agrokor, da Plenković nije krhak kao što se čini, a pod prijetnjama da je neće podržati u utrci za drugi mandat, ona je odlučila stati na loptu i primiriti situaciju. Sviđalo se to nekome ili ne, Plenković je dovodeći svoje ljude u vrh stranačke piramide, a posljednji primjeri su Kuščević i Božinović, očvrsnuo svoju poziciju u stranci, a u svemu ovome najkraćih bi rukava mogao ostati predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić koji se spominjao kao jedan od onih koji potpaljuje sukobe između predsjednice i premijera. Autor:Iva Međugorac/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.