Novi referendumski ustanak – prikupljanje potpisa kreće 1. listopada

23.08.2013. 12:54:28

Na novom proglasu stoji kako su pozvani građani Republike Hrvatske da se pridruže u zahtjevu za provedbom referenduma oko važnih društvenih pitanja. Njega su pokrenuli aktivisti Hrvatske i građani dobre volje koji su odlučili prekinuti samovolju političara, šutnju i zloupotrebu institucija, te bezobzirnu pljačku naroda. Nakon osnovanog Odbora birača, donesena je odluka o pozivu na referendumski ustanak i prikupljanju potpisa koje započinje 01. listopada 2013. godine. Nakon prošlog neuspjelog 'Referendumskog ustanka', najavljeno je pokretanje novog čije potpisivanje kreće od 01. listopada. Prošla inicijativa je trajala od 13. do 27. veljače i obuhvaćala je četiri pitanja, a nova inicijativa obuhvaća pet pitanja o kojih su dva ostala ista. Novi 'Ustanak' – zajednički u promjene! Na novom proglasu stoji kako su pozvani  građani Republike Hrvatske da se pridruže u zahtjevu za provedbom referenduma oko važnih društvenih pitanja. Njega su pokrenuli aktivisti Hrvatske i građani dobre volje koji su odlučili prekinuti samovolju političara, šutnju i zloupotrebu institucija, te bezobzirnu pljačku naroda. Nakon osnovanog Odbora birača, donesena je odluka o pozivu na referendumski ustanak i prikupljanju potpisa koje započinje 01. listopada 2013. godine. Odbor birača i ovaj put poziva da se građani svakim svojim pojedinačnim potpisom izjasne o potrebi za uvođenjem referenduma za svako pojedinačno pitanje:
  1. Jeste li za poništenje pretvorbe i privatizacije?
  2. Jeste li za opoziv svih državnih dužnosnika?
  3. Jeste li za zabranu deložacija iz jedinog stambenog prostora svakog materijalno ugroženog člana društva?
  4. Jeste li za zabranu prodaje i davanja u koncesiju imovine, prostora i prirodnih resursa RH stranim investitorima?
  5. Jeste li za promjenu referendumskih uvjeta?
Također, organizatori mole da se ovaj proglas kopira, šalje elektronskim putem i na bilo koji drugi način dijeli pozivajući se na medijsku blokadu koja se odvija na više načina. Zašto prošli 'Referendumski ustanak' nije uspio? Tijekom prošlog 'Referendumskog ustanka' postavljena su četiri pitanja: jesu li građani za poništenje pretvorbe i privatizacije; jesu li za rasprodaju državne imovine, prostora i resursa; jesu li za zabranu proizvodnje, prometovanja i prodaje GMO, te jesu li za članstvo u EU. Za svako pojedino pitanje građani su se bili dužni potpisati, a sveukupan broj potpisa je iznosio 480.269. Nažalost, saborski Odbor za Ustav je ocijenio kako je broj potpisa nedovoljan jer su prikupljani potpisi za četiri pitanja i za svako je prikupljeno između 116.816 i 124.500 potpisa. Iako je činjenica da potreban broj potpisa nije skupljen, inicijativa 'Referendumski ustanak' je napisala kako je prikupila 11.2 % potpisa svih stanovnika Hrvatske, iako Ustav propisuje da se računa postotak od građana s biračkim pravom, a ne od svih stanovnika. Jedno vrijeme je se vodila polemika gleda li se broj potpisanih građana prema broju aktivnih birača u RH ili se gleda cjeloukupno stanovništvo RH. Sramotna je činjenica da se većina stručnjaka i političara nije znala izjasniti po tom pitanju… Također, inicijatori 'Referendumskog ustanka' su se u nekoliko navrata požalili oko medijske blokade koja je prilično ograničavala promidžbu jedne od najvećih inicijativa iz naroda otkad je samostalne Hrvatske. Zašto su izbacili GMO? Jasno je da nakon što smo ušli u EU, ponovno pitanje oko istoga članstva nema smisla postavljati (makar neko vrijeme). Međutim, nejasno je da inicijatori Ustanka nisu  ponovno postavili pitanje GMO-a u trenutku kada je svijest hrvatskih građana o njemu izvanredno važna. Koliko je važno neprestano govoriti o GM-u kao i o svim njegovim posljedicama, dokazuje alarmantna činjenica da će Njemačka zasijati Monsantov kukuruz 'Smart Stax' koji sadrži čak  osam dodatnih gena, te je otporan na korove i čak šest vrsta insekata. Neki hrvatski mediji su najavili dolazak i ove 'super sorte' kukuruza u Hrvatsku. Iako je sve više potvrda da svakodnevno jedemo GM, važno je postaviti pitanje: zašto odustati od borbe i podizanja svijesti hrvatskih građana u ovako ključnom trenutku? Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.