NOVI SLUČAJ: Lovrićka opet počinila kazneno djelo, ide li ovaj put u zatvor?

10.02.2014. 22:50:19

1_223645

Otkazom Jasmini Jovev sisačko-moslavačka županica prekršila je niz zakona koje je izdvojio Pero Kovačević.

Sa 14. veljače Jasmina Jovev postat će bivša djelatnica Sisačko-moslavačke županije. Na taj datum prestaje joj status neraspoređenosti, a po sili zakona i radni odnos. Ona je neraspoređena od listopada prošle godine, a sa svog radnog mjesta potjerana je u veljači prošle godine. U međuvremenu pažnju javnosti izazvala je javnim istupom optužujući županicu Marinu Lovrić Merzel za lažiranje računa i narudžbenica uz pomoć kojih se iz Županije izvlačio novac.

No, pravnik Pero Kovačević zapitao se nije li županica Lovrić u slučaju davanja otkaza Jasmini Jovev počinila kazneno djelo povrede prava na rad iz Članka 131. Kaznenoga zakona. "DORH bi trebao pokrenuti postupak protiv županice jer krši zakon, a zviždači čim zakukuriču završe u loncu. Jako su loše zaštićeni, ali neke zakonske odredbe ipak postoje. U demokratskoj državi županica bi odstupila dok se ne okonča istraga, a ima osnove i za istražni zatvor. No, očito da iza nje netko stoji jer očito da se ništa nije pokrenulo, a izgleda da niti zakoni nisu jednaki za državne dužnosnike i obične građane", kaže Kovačević te kroz smijeh dodaje da usprkos svemu ne savjetuje građanima da za kuma uzimaju Slavka Linića kao što je to u slučaju sisačke županice.

Članak KZ-a na kojega se Kovačević poziva kaže da tko otkaže ugovor o radu radniku zato što se u dobroj vjeri zbog opravdane sumnje u korupciju obratio ili podnio prijavu nadležnim osobama ili tijelima državne vlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Jednako tako ovom odlukom krši se i niz članaka Zakona o radu. Naime, Članak 109. spomenutog zakona kaže da obraćanje radnika zbog sumnje na korupciju te podnošenje prijava o toj sumnji odgovornim osobama ne predstavlja razlog za otkazivanje ugovora o radu.

Prekršen je, u ovom slučaju, i članak 131. spomenutog zakona.

- U slučaju spora oko stavljanja radnika u nepovoljniji položaj od drugih radnika radi obraćanja radnika zbog opravdane sumnje na korupciju ili u dobroj vjeri podnošenja prijave o toj sumnji odgovornim osobama ili nadležnim tijelima državne vlasti, a što je dovelo do povrede nekog od prava radnika iz radnog odnosa, ako radnik učini vjerojatnim da je stavljen u nepovoljniji položaj i da mu je povrijeđeno neko od njegovih prava iz radnog odnosa, teret dokazivanja prelazi na poslodavca, koji mora dokazati da radnika nije stavio u nepovoljniji položaj od drugih radnika odnosno da mu nije povrijedio pravo iz radnog odnosa. - stoji u Zakonu. Nadalje, službenici koji su prijavili sumnju na korupciju prema zakonu imaju pravo na zaštitu. A krši se, prema Kovačeviću, i Zakon o zaštiti tajnosti podataka u kojem stoji da se povreda čuvanja poslovne tajne neće smatrati priopćenje koje osoba upoznata s tajnim podatkom učini u prijavi kazenonog dijela te ako isto priopći nadzornom tijelu zbog ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa.

 
  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.