NOVO PODRHTAVANJE TLA U 19.29 Seizmolog Fiket: Možemo očekivati i potres magnitude veće od pet po Richteru

04.01.2021. 21:15:00

U 19 sati i 29 minuta, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom 11 km istočno od Gline.  Magnituda potresa iznosila je 3.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS ljestvice. Potvrdio je to i seizmolog Tomislav Fiket gostujući u Dnevniku Nove TV. 

Ova serija potresa koji još uvijek potresaju tlo Sisačko-moslavačke županije nisu ništa neuobičajeno, kazao je Fiket.

"Znam da je jako neugodno ljudima koji su dolje i svima onima koji su ga osjetili, ali to je normalan razvoj situacije za sada". 

Kazao je da u Seizmološkoj službi imaju organizirana dežurstva, prate zapise seizmograma. Njihov sustav im daje privremenu lokaciju koja se onda ručno analizira i dobivaju detalji svakog potresa, objasnio je seizmolog.

"Stalno upozoravamo da je za očekivati da će se tlo na petrinjskom području tresti još mjesecima. Predviđamo da bi moglo biti i jačih potresa čak i preko pet po Richteru, ne možemo jamčiti, ali za očekivati je da hoće. Bit će i onih iznad četiri po Richteru, a ovih od tri bit će još puno", upozorio je Fiket.

Pretpostaviti je da bi ovakva situacija mogla trajati godinu dana, a možda čak i duže, zaključio je.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: BKK/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.