NSA skupila milijune podataka u Francuskoj

21.10.2013. 10:20:36

Američka obavještajna agencija (NSA) je masovno prisluškivala telefonske komunikacije francuskih građana, piše u ponedjeljak dnevni list Le Monde i poziva se na dokumente bivšeg savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena.Tijekom trideset dana, između 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013., NSA je snimila 70,3 milijuna telefonskih razgovora Francuza, precizira stranica Lemonde.fr. Ti dokumenti, koje je u lipnju otkrio bivši savjetnik agencije Edward Snowden opisuju tehnike korištene za ilegalno hvatanje povjerljivih podataka ili privatnog života Francuza, dodaje dnevni list. NSA raspolaže različitim metodama skupljanja informacija, navodi Le Monde. Kada se određeni telefonski brojevi upotrijebe u Francuskoj, oni aktiviraju signal koji automatski pokreće snimanje razgovora. Taj nadzor se odnosi i na SMS-ove i njihov sadržaj na temelju ključnih riječi. NSA i dalje posjeduje sadržaje razgovora svake mete, precizira list. Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls je ove informacije o prisluškivanju nazvao "šokantnima" i u razgovoru za radijsku postaju Europe 1 rekao da će "nazvati (Sjedinjene Države) kako bi dobio objašnjenje".  
(Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.