Obilježavanje 24. obljetnice preuzimanja vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja

01.10.2015. 14:59:37

Posljednji dan rujna kod Koprivničanaca budi sjećanje na velik dan u njihovoj povijesti. Naime, 30. rujna 1991. godine, vojska JNA je bez ijednog ispaljenog metka napustila koprivničku vojarnu. Nikola Gregur, tadašnji predsjednik Kriznog štaba dobro se sjeća tog povijesnog dana. – Točno prije 24 godine, gledali smo jugo vojsku kako se ukrcava u pet autobusa i odlazi u Šid. Svi smo tada bili sretni, a mnoštvo naših ljudi na ulicama pozdravljalo ih je sa cvijećem – kazao je Nikola Gregur te nastavio objašnjavati, da pripreme za taj događaj počele su još 5. kolovoza kada je osnovan Krizni štab, koji je kontaktirao i na kraju ugovorio odlazak jugo vojske iz Koprivnice. – Svakodnevni razgovori i uvjeravanja, da je najbolje za obje strane, da se mirno raziđemo, urodili su plodom na današnji dan. Puno je bilo ustupaka, ali jasno smo imali zacrtani cilj, koji smo željeli ostvariti – da odu bez ispaljenog metka. Nije išlo baš glatko, ali ipak u podne je vojska krenula iz kasarne. Nakon njihova odlaska, u kasarni je zavijorila hrvatska zastava, koja tada postaje vojarna. Stoga, u srijedu 30. rujna, održana je svečanost povodom obilježavanja 24. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja. U jutarnjim satima održana je misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje, a potom položeni su vijenci kod središnjeg križa na Gradskom groblju, kao i kod Križa života na prostoru bivše vojarne „Ban Krsto Frankopan“ odakle je krenuo i mimohod pripadnika ratnih postrojbi HV-a, Policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članova Kriznog štaba, kao i predstavnika gradske i županijske vlasti, saborskih zastupnika, branitelja, obitelji poginulih branitelja… Bojnik 117. brigade Hrvatske vojske Miroslav Blažek-Kina na svečanosti je istaknuo, da najveća pobjeda u ratuje je kada nema ispaljenog metka ni prolivene krvi, jer od ljudskog života nema veće vrijednosti. Gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak kazala je da danas možemo slobodno s ponosom gledati na našu prošlost, dok prostor bivše kasarne odnosno današnje vojarne živi nekim posve novim životom. IMG_3337 – Danas imamo svoj suverenitet i neovisnost, a to je najveća vrijednost svakog naroda. Hrvatska je postigla velike međunarodne uspjehe, članica smo NATO saveza i ušli smo u EU. Prije 20 godinama o tome nismo mogli ni razmišljati – rekao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te istaknuo, da s ponosom trebamo njegovati sjećanja na naše velikane i one koji su zaslužni za stvaranje hrvatske države. Tijekom svečanosti pročitana su i imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije. U popodnevnim satima pak, prigodno su prikazani ratni dokumentarni filmovi Velike pobjede – Otkos 10 i Hrvatska policija u Domovinskom ratu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.