Obilježavanje 30. obljetnice 112. brigade HV - Najbrojnija Zadarska i Hrvatska Brigada

25.06.2021. 19:55:00

PONOS ZADRA - U nedjelju, 27. lipnja 2021. će Zadar krenuti s pripremama za obilježavanje 30. obljetnice 112 brigade. U 11 sati će sve krenuti sa Svetom misom u Katedrali svete Stošije za poginule pripadnike.

Za vrijeme Domovinskog rata poginula su 74 pripadnika, te se dvoje još uvijek vode kao nestali. U ponedjeljak, 28. lipnja je obljetnica, te će se tada polagati vijenac i paliti svijeće u spomen Hrvatskim braniteljima, ispred središnjeg križa na Gradskom groblju grada Zadra.

Od 10 sati će se otvoriti i spomen soba u prostorijama Udruge 112. brigade a u 11 sati će biti otvorenje izložbe fotografija i dokumenata. Izložba će biti dostupna svima koji je žele pogledati u maloj izložbenoj dvorani do 12. srpnja. U ulicama Poluotoka, Gradska glazba Zadar će održati i svečani mimohod u čast 112. brigade Hrvatske vojske Zadar, koju ćete moći pratiti u 19 sati.

Ovo je najstarija i najbrojnija zadarska brigada i ujedno temelj svih ostalih postrojbi na tom području. Više stotina pripadnika je bilo teže i lakše ranjeno, te kako bi im odali počast, Udruga dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata 112. brigade, poziva sve na sudjelovanje u obilježavanju 30. obljetnice.

Dolazak su već najavili i brojni predstavnici Zadra i same Republike Hrvatske. Ovo nije samo sjećanje na one stradale u Domovinskom ratu, već i one koji su nas napustili nakon njega - onih koji su umrli od posljedica ozljeda, bolesti, a i veliki broj onih koji su si sami oduzeli život nakon borbe sa psihičkim stanjima.

Zapovjednik 7. domobranske pukovnije, Danijel Telesmanić Did je sada još jedan više na tom popisu, preminuo 21.06.2021. Preminuo je zadarskoj općoj bolnici, nakon duge i teške borbe sa karcinomom pluća. Na isti dan, samo godinu prije je umro Ivica Matešić Jeremija, koji je također bio član 7. Domobranske pukovnije.

U 112. brigadi je u obrani i oslobađanju sudjelovalo preko jedanaest tisuća hrvatskih branitelja i braniteljica, što je čini najbrojnijom u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Portal Dnevnih Novosti

Izvorni autor: Monika Petrović/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.