Obilježavanje 7. godišnjice kornatske tragedije – sedam godina bolnog traženja istine

30.08.2014. 08:16:56

Mimohodom sjećanja, polaganjem vijenaca i paljem svijeća u Tisnom je u petak obilježjena sedma godišnjica kornatske tragedije u kojoj su smrtno stradala 12-orica vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Vodice i Tisno, a jedan je teško ozlijeđen. Petorica kornatskih heroja,Ivica Crvelin, Marko Stančić, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin i Josip Lučić, bili su Tišnjani, kao i jedini preživjeli Frane Lučić

Iako su proteklih godina na obilježavanje tužne obljetnice dolazili i premijeri, ministri, ove godine su u mimohodu sjećanja u Tisnom stupali, polagali cvijeće i palili svijeće samo obitelji, prijatelji,  predstavnici lokalnih vlasti, kolege iz lokalnih vatrogasnih postrojbi i sumještani. Stigao tek glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te u ime predsjednika Republike Hrvatske njegov izaslanik Vinko Kovačić.  Na polaganju vijenac kod spomen križa kraj tišnjanske župne crkve sv. Duha govorio je samo predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo, čije obraćanje prenosimo u cijelosti:
 ”Navršava se sedma godina tragedije koja je bolno pogodila cijeli naš kraj. Još uvijek je u naša sjećanja i srca urezano ono poslijepodne, ona večer, ona noć strepnje, tuge, nadanja… Dani i godine prolaze, a u nama još uvijek nevjerica u to što se dogodilo tog predzadnjeg dana kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu. Tih dana za stanovnike Šibenika, Tisnoga, Vodica, za cijeli šibenski kraj vrijeme kao da je stalo na trenutak. Za roditelje i one najbliže, stalo je zauvijek. Ali ono, ipak, neumitno prolazi. I sjećajući se tebe Ivica, Marko, Ante, Tomislave, Josipe, sjećajući se svih vas, vaših kolega i prijatelja, suze, ipak, ponekad zamijeni osmijeh. Osmijeh ponosa i ljubavi, osmijeh dobrote. Isti onakav osmijeh koji je krasio i vaša lica i srca. I to je ono što, uz našu vjeru, nama koji smo ostali, daje snagu da idemo dalje. Ipak, još uvijek nas muče bezbrojna pitanja, pa i ono, kada će se napokon saznati puna istina i donijeti toliko potreban mir obiteljima, prijateljima, svima nama. Jedina istina koju znamo je ta da Ivicu, Marka, Antu, Tomislav i Josipa, i njihove kolege i prijatelje iz Vodica i Šibenika nikad nećemo zaboraviti. I ovaj dostojanstveni mimohod dokaz je za to. I ovaj križ  - križ žrtve i nade koji je podignut da bude vječni spomen na jednu žrtvu, na jednu mladost, na ljubav koju smo imali od njih ali i na ljubav koju smo mi osjećali prema njima. Neka je hrabrim našim vatrogascima laka zemlja i počivali u miru Božijem”
.Tisno - 7. godišnjica kornatske tragedije (Foto H. Pavić) (9)

Joško Klarić: ‘Našu djecu ubio je sustav’

 Joško Klarić, otac poginulog vatrogasca Dina Klarića, i sam je kao pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik 30. kolovoza 2007. godine sudjelovao u tragičnoj vatrogasnoj ekspediciji na otoku Kornatu. On osobno je prvi naišao na izgorene i umiruće kolege i sina. U petak nam se još jednom požalio kako se prava istina o kornatskoj tragediji i dalje krije.
- Ni na suđenju županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, procesu od kojeg se očekivala istina, ništa se nije saznalo. Ništa se još uvijek ne zna. Jeli to bio eruptivni požar ili izgaranje nehomogene plinske smjese, ili što drugo. Međutim, roditelji i ljudi koji su malo više upućeni u slučaj su upravo doznali nešto vrlo, vrlo važno, a to je da su naši najmiliji nastradali dva puta. Prvi put su stradali u gašenju požara, u nezgodi koju nitko nije priželjkivao ni očekivao, ali nakon toga stradali su drugi put. Ono što im se dogodilo, što im je napravljeno, je čisto ubojstvo. Nama su ubili djecu, a ubio ih je sustav. Poimenično mogu kao krivce nabrojiti ondašnjeg premijera Sanadera, ministra obrane Rončevića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Jurina, područnog zapovjednika Vuku, generale Stojkovića i Lucića. Svi su oni znali što se dogodilo. Nisam ja prvi došao do stradalih. Našao ih je helikopter prije mene, ali ništa se nije poduzelo. Oni su ljude tako ponovno ubili. To je najveća sramota. Zato se ništa nije doznalo na sudu. Dražen Slavica je upao u njihov sustav i mora šutjeti, a oni rade što ih je volja. Suđenje u Zadru i sudac Babić bili su čista sramota – rekao nam je Joško Klarić. Obilježavanje tužne godišnjice se nastavlja u suboti na otoku Kornatu. U spomen parku sagrađenom na mjestu stradavanja vatrogasaca polagat će se cvijeće i paliti svijeće, te služiti sveta misa. Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor: