Obilježavanje akcije Maslenica u drugom planu zbog Milanovića, zadarski župan: Ničiji ego ne bi trebao biti iznad poginulih branitelja

22.01.2021. 16:05:00

Obilježavanje VRO Maslenica počelo je Gradskom groblju u Zadru, a tamo su došli i pripadnici HOS-a. Obilježavanje akcije napustio je Zoran Milanović, ali i admiral Robert Hranj te svi vojni zapovjednici zbog obilježja HOS-a. 

Župan Zadarske županije Božidar Longin kazao je u petak da ljudi koje su na obilježavanju VRO Maslenica nosili HOS-ova obilježja, a zbog čega je predsjednik Zoran Milanović otkazao sudjelovanje u programu, nisu bili u protokolu, već su došli samostalno. 

Kazao da nije vidio te ljude koji su došli, a da je poziv bio upućen 9. bojni HOS-a. “Županija je ove godine, zbog posebnih epidemioloških uvjeta, pozvala iz svih udruga Domovinskog rata samo po jednog predstavnika”, rekao je Longin. 

Milanoviću ovo nije prvi puta da napušta protokol, budući da je isto napravio prošle godine na obilježavanju VRO “Bljesak” u Okučanima također zbog toga što su osobe koje su bile dio protokola na sebi nosile majice s natpisom “Za dom spremni”.

Ocijenio je i da pijetet žrtvi VRO Maslenica pada u drugi plan zahvaljujući potezu predsjednika Milanovića koji je otkazao svoje sudjelovanje u programu.

“Nažalost, izgleda da pijetet žrtvi i ovaj veliki dan pada u drugi plan zahvaljujući ovakvim potezima. Mislim da ničiji ego, ni lijevi ni desni, ne bi trebao biti iznad poginulih branitelja i proslave akcije Maslenica”, poručio je Longin u petak. 

Podsjetimo, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici, priopćeno je kasnije iz Ureda predsjednika.

Također, podsjetimo kako je zakonom regulirano da su pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, a budući da su sve postrojbe imale svoja obilježja na odorama, tako je i HOS imao znak s hrvatskim grbom i natpisom “Za dom spremni“.

Postrojbe HOS-a izrijekom uvrštene u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, i to na samom početku Zakona. 

Članak 2.

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

Osim toga, na stranicama Udruge dragovoljaca HOS-a Zagreb istaknuto je:

1) Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. godine, donio zapovijed da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH; 

2) Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

3) U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvršteni su pripadnici HOS-a;

4) Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave.

5) Mnogi HOS-ovci su tijekom rata položili živote za slobodu Domovine, dok su također mnogi ostali teški invalidi.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv,ig/ foto HINA/ Zvonko KUCELIN/ ua

Autor: