Obilježen prvi Dan vukovarskih branitelja: Politika dijeli branitelje

24.08.2013. 13:02:51

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je po prvi put u Vukovaru obilježen Dan vukovarskih branitelja. Plan je da obilježavanje Dana postane tradicionalno kada će se okupljati vukovarski branitelji i prisjećati dana rata kao i onih kojih više nema među nama. – Vukovar ima niz datuma koji su se mogli uzeti za datum obilježavanja Dana vukovarskih branitelja. Odredili smo baš ovaj jer je toga dana započela otvorena agresija JNA na Vukovar i svrstavanje JNA uz Srbe. Toga dana zabilježen je i prvi sveopći napad na Vukovar. Luka Andrijanić je srušio dva zrakoplova, jedan tenk je nagazio na minu a zabilježen je i tenkovski napad na Mitnicu, rekao je predsjednik Koordinacije Zdravko Komšić koja je i organizator obilježavanja. Dodaje kako su vukovarski branitelji danas prilično razjedinjeni te da je među tom populacijom politika veoma prisutna. – Sa jedne strane je normalno da nemam svi isto mišljenje o svemu, a sa druge opet da oko nekih stvari ne smije biti razlika. Zalažem se da politike ne bude prijepor među nama iako je ona veoma prisutna. Svaka poltiička stranka ima cilj da upotrijebi branitelje ili udruge za neke svoje uske interese, rekao je Komšić. Da su vukovarski branitelji podijeljeni smatra i Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji je vijenac položio kao savjtnik ministra Predraga Matića. - Postoji određena ljutnja i tako je uvijek kada pet ljudi odredi nešto ne pitajući ostale. Ako se ne sjedne za stol uvijek dolazi do prepirki, kaže Josić dodajući da je politika prisutna među svima nama te da je ima i među braniteljskim udrugama koje se redom financiraju od strane držabe. Ipak, istakao je i zadovoljstvo što su i vukovarski branitelji konačno dobili svoj Dan te da su oni to zaslužili davnih dana. Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, razmišlja na sličan način. – Nitko ne pita zašto Dan vukovarskih branitelja nije do sada bio organiziran nego je svima bitan datum. Njega je odredila Koordinacija i mislim da ga treba ispoštivati, istakao je Komšić. Na Memorijalnom groblju je bilo vidljivo kako među okupljenima nema nikoga iz državnoga vrha što je još jednom izazvalo i određeno razočarenje među braniteljima. – Ovi iz državnig vrha niti ne znaju gdje je Vukovar, kratko je samo rekao Rehak. Pokrovitelj obilježavanja bio je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je zajedno sa suradnicima položio vijenac. Izvornu vijest možete poglredati ovdje Obilježen prvi Dan vukovarskih branitelja: Politika dijeli branitelje Obilježen prvi Dan vukovarskih branitelja: Politika dijeli branitelje Obilježen prvi Dan vukovarskih branitelja: Politika dijeli branitelje Obilježen prvi Dan vukovarskih branitelja: Politika dijeli branitelje Obilježen prvi Dan vukovarskih branitelja: Politika dijeli branitelje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.