Obilježena 22. godišnjica pada vukovarskog naselja Lužac

02.11.2013. 18:05:39

85069be6fe9d4c0092418075dbc288ba

- Isus je rekao blago mirotvoricima. Nije rekao blago miroljupcima, onima koji njeguju lažni mir. Miroljupci su i oni koji šute i pasivno promatraju situaciju oko sebe i na taj način podžavaju lažni mir jer onaj koji promatra, a ne djeluje postaje sukrivac - rekao je fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova Naselja.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen križa u spomen na 59 ubijenih i nestalih branitelja i civila, obilježena je 22. godišnjica okupacije vukovarskog naselja Lužac. Postrojbe JA potpomognute paravojnim formacijama Željka Ražnatovića Arkana i raznih "dragovoljačkih" postrojbi iz Srbije, bile su odlučne osvojiti Lužac bez obzira na gubitke jer padom ovog naselja bio im je otvoren put prema Dunavu i izbijanjem na Dunav presjekli su komunikaciju između Vukovara i Borova Naselja čime je započela agonija obrane Vukovara.

Ranjenici iz Borova Naselja više nisu mogli biti odvoženi u vukovarsku bolnicu, a branitelji s Mitnice ili Sajmišta više nisu mogli odlaziti u pomoć u Borovo Naselje i Trpinjsku cestu i obrnuto što je bila taktika obrane Vukovara koja se pokazala uspješnom. Dva tjedna poslije, 18. studenog, Vukovar je pao i tada je počeo vukovarski masakr. U prošlom sazivu Gradskog vijeća Vukovara, jedna od vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine bio je u akciji "oslobađanja" Lužca i ponosno se slikao nakon "uspješne" akcije s dvogledom oko vrata jer mu je zadatak bio navoditi vatru topništva. Netko od vijećnika ga je prepoznao pa se više nije pojavljivao u javnosti. Bivši tajnik SDSS-a Dragoljub Lalić, tako je "dobro" obavio svoj zločinački zadatak da ga je nadređeni Arkan, upravo zbog Lušca odlikovao, ali kada se taj snimak pojavio, pobjegao je u Srbiju. - Isus je rekao blago mirotvoricima. Nije rekao blago miroljupcima, onima koji njeguju lažni mir. Miroljupci su i oni koji šute i pasivno promatraju situaciju oko sebe i na taj način podžavaju lažni mir jer onaj koji promatra, a ne djeluje postaje sukrivac - rekao je fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova Naselja. Dodao je kako i u Vukovaru često puta vlada lažni mir, a istina biva zamjenjena laži. - Prikazuju se krivi podaci kao recimo popis pučanstva, nasilno se pod krinkom noći stavljaju dvojezične ploče na državne ustanove, javnost se obmanjuje - rekao je fra Janjić dodajući kako se za lažnim mirotvorcima mogu označiti oni i "koji danas sprječavaju da se procesuiraju ratni zločini počinjeni nad Vukovarom i Vukovarcima". Spomenuo je i dio medija označivši ih "sukrivcima jer zbog nametnute im blokade, doprinose širenju lažnog mira". - Lažni mir služi kako onima na vlasti tako i onima u oporbi da skupljaju poene za vlastitu partiju ili stranku - zaključio je fra Janjić. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.