Obilježena 22. godišnjica raketiranja Zagreba u kojem je poginulo sedmero ljudi

02.05.2017. 13:53:48

SJEĆANJE NA ODMAZDU ZA ‘BLJESAK’: Obilježena 22. godišnjica raketiranja Zagreba u kojem je poginulo sedmero ljudi

Na obilježavanju 22. godišnjice raketiranja Zagreba i stradavanja civila u utorak su predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika i izaslanstvo Grada Zagreba odali počast stradalim civilima, zapalili svijeće i položili vijence ispred spomen-ploče na Trgu svibanjskih žrtava.

Obljetnica se obilježava u spomen na građane poginule u raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. godine. Tada je napadnuto gradsko središte, Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište, Draškovićeva, Stara Vlaška, Petrinjska, Zrinjevac, Križanićeva. Predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Marija Vražić podsjetila je da je u napadu poginulo sedmero ljudi, a 205 ranjeno od čega 49 teško. Ističući da civilne žrtve nisu dobile tražena prava, pozvala je odgovorne da riješe taj problem. “Obitelji koje su izgubile svoje članove ili su im članovi ranjeni zbog ratnih djelovanja nikada nisu dobili niti jednu kunu od države kako bi bar na ovome mjestu mogli zapaliti svijeću ili donijeti cvijet”, kazala je Vražić. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin istaknula da je napad na Zagreb bio odmazda za akciju Bljesak i ponovila kako je u napadu na gradsko središte sedam osoba poginulo, a ranjeno 205. Dodala je kako je u spomen na taj događaj 2007. Grad Zagreb na Trgu svibanjskih žrtava postavio spomen-ploču gdje im se svake godine odaje počast. Kazala je da se sa zagrebačkim gradonačelnikom čula neposredno prije dolaska na obilježavanje obljetnice i poručila da se osjeća dobro. “Naravno da bi nam se danas htio priključiti, no potrebno je malo vremena da se oporavi”, rekla je Kusin.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.