Obilježena 22. obljetnica pogibije osamnaest pripadnika 105. bjelovarske brigade

18.08.2014. 18:38:58

U relativno kratkom vremenskom intervalu imali smo pogibiju 18 pripadnikam rekao je zamjenik ratnog zapovjednika bojnik Mirko Antolić Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen obilježje podignuto pokraj mosta na rijeci Savi u Slavonskom Brodu je obilježena 22. godišnjica od pogibije osamnaest hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade. Prisjećajući se onih koji su svoje živote dali u ratnim operacijama tijekom kolovoza i rujna 1992.godine, od kojih je čak devet poginulo na današnji dan, vijence zahvalnosti i svijeće sjećanja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnici Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Nakon polaganja vijenaca prisutnima se s prigodnim riječima obratio zamjenik ratnog zapovjednika bojnik Mirko Antolić. - Ratni put 105.bjelovarske brigade odvijao se na ratištima Zapadne i Istočne Slavonije, te Bosanske Posavine u kojoj je jedan dio brigade s 1200 vojnika djelovao kao taktička grupa. Kroz ratno djelovanje 105. brigada imala je 92 poginula i 250 ranjenih pripadnika. Zadaća taktičke grupe u Bosanskoj Posavini bila je obrane hrvatskog naroda na tom području. Za povjesničare to predstavlja dilemu da li je ona uspjela ili nije uspjela završiti zadatak nakon, rekao bih, čudnog slijeda događanja. U relativno kratkom vremenskom intervalu imali smo pogibiju 18 pripadnika, što s vojnog aspekta nije dobro i nešto tu nije bilo u redu. Sudbina Bosanske Posavine je poznata. Ona je morala biti napuštena i mi smo se morali povući. To je bila odluka visoke politike, a kao vojnici morali smo izvršiti zadane zadaće, koje smatramo izvršenim, iako ne onako kako smo to kao vojnici zamišljali, dakle zaštititi hrvatski narod i zadržati prostor Bosanske Posavine. Dvadeset i nešto godina je od završetka Domovinskog rata, međutim u tih dvadesetak godina bilo je i dosta priča koje nisu istinite, a tiču se 105. brigade. Smetaju nas netočnosti oko uloge brigade u proboju za Vukovar. Spočitava nam se da brigada nije odradila zadaću proboja u Vukovar, odnosno zadaću djelovanja u Istočnoj Slavoniji. Istina je sasvim drugačija, a to je da 105. brigada nije imala zadaću proboja u Vukovar, već zaštite i osiguranja komunikacija prema Vukovaru koje su trebale biti sigurne za dovlačenje snaga, opreme i pomoći, te svega onoga što je tada u vojničkom smislu bilo potrebno - kazao je zamjenik ratnog zapovjednika 105. bjelovarske brigade bojnik Mirko Antolić. Capture - 1 Capture - 2 Capture - 3 Capture - 4 Capture - 5 Capture - 6 Capture - 7 Capture - 8 Capture - 9 Autor: Ivica Galović/VL Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.