Obilježena 23. obljetnica 1. Hrvatskog gardijskog zbora i 1. Hrvatskog gardijskog zdruga

01.04.2017. 17:24:27

U vojarni “Tuškanac” u Zagrebu je u subotu obilježena 23. obljetnice osnivanja 1. Hrvatskoga gardijskog zbora i 1. Hrvatskoga gardijskog zdruga, na čijim je temeljima nastala Počasno-zaštitna bojna, a tom je prigodom otkrivena i spomen-ploča za svih 76 poginula pripadnika tih postrojbi. Prvi Hrvatski gardijski zbor ustrojen je kao združena postrojba višenamjenskog karaktera, a 1. hrvatski gardijski zdrug postao je najelitnija postrojba Hrvatske vojske. Zdrug je integrirao raznovrsne vojne formacije i imao je padobransku bojnu, oklopno-mehaniziranu bojnu, postrojbe za elektronska djelovanja, te je uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imao vlastite transportne helikoptere. Svi su pripadnici te visokoprofesionalne, elitne jedinice, sudjelovali u najpresudnijim bitkama oslobađanja domovine. Tijekom 2000. godine Prvi hrvatski gardijski zdrug je kao postrojba ugašen. Na današnji dan 1994. odlukom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ustrojen je 1. Hrvatski gardijski zbor u čiji su sastav ušli pripadnici specijalnih postrojbi Glavnog stožera, 8. lakojurišne brigade Vojne policije, Odjela za zaštitu predsjednika Republike te Počasnog odreda Hrvatske vojske, naglasio je na svečanosti zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, brigadir Elvis Burčul. Dodao je da je ta postrojba bila zanemarena 17 godina te se uzdigla poput feniksa uz potporu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Mirka Šundov. Burčul je istaknuo da je ova postrojba stekla ugleda i čast ratujući na svim ratištima u Hrvatskoj te da je ustrojena na zajedništvu i iskrenom domoljublju, a da njihovi poginuli pripadnici ne smiju biti zaboravljeni. Spomen-ploču poginulim pripadnicima postrojba otkrili su umirovljeni generali Miljenko Filipović, zapovjednik Prvoga hrvatskog zdruga  te Mile Čuk, Prvoga hrvatskog gardijskog zbora, a počast poginulim iskazali su i članovi obitelji poginulih branitelja. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov čestitao je pripadnicima 1. Hrvatskoga gardijskog zdruga na odličju koje im je u četvrtak predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala Redom kneza Domagoja s ogrlicom za iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Poručio je kako kako je na nama zadaća očuvanja uspomene na hrvatske branitelje i prenošenje na buduće naraštaje njegujući domoljublje i čovjekoljublje. Upravo su hrvatski branitelji svojim primjerom najbolje pokazali kako se brani dom, čuva vjera i domovina, dodao je. Njihova žrtva i njihovi obitelji utkana je u temelje državnosti i nikada ne smije biti zaboravljena, poručio je general Šundov. Nakon prigodne svečanosti u vojarni “Tuškanac” , u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služena je misa za poginule pripadnike tih postrojbi.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.