Obilježena 24. obljetnica proboja hrvatskih snaga prema Vukovaru

13.10.2015. 20:26:03

Cilj akcije je bio oslobađanje sela Marinci kojeg su okupirale srpska paravojne postrojbe, i spajanje s hrvatskim snagama U organizaciji Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod u utorak je obilježena 24. obljetnica proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru.

Proboj je počeo 13. listopada 1991. godine na pravcu Nuštar – Marinci – Bogdanovci - Vukovar, a u njemu su sudjelovali ATJ Lučko, Specijalna policija PU Brodsko posavske i izvidnička skupina "Žuti mravi" uz tenkovsku i artiljerijsku potporu našu i Hrvatske vojske, priopćeno je iz Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko.

Cilj akcije je bio oslobađanje sela Marinci kojeg su okupirale srpska paravojne postrojbe, i spajanje s hrvatskim snagama koje su se držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi srpskog agresora. Akcija je pokrenuta 13. listopada  1991. u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna artiljerijska i tenkovska priprema i unatoč ulasku u tzv. potkovu prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i tehnici, ATJ Lučko kojem se pridružuje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marince, nanijevši štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri tenka, po zapovjedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanja humanitarnog konvoja Crvenog križa. Navedena akcija nije dalje nastavljena, navodi se u priopćenju. Na tom pravcu ATJ Lučko je imala tri poginula pripadnika: Antuna Habana, Zdenka Bogdana i Nenada Režića, te 15 ranjenih pripadnika. Specijalna policija Slavonski Brod je također imala trojicu poginulih - Adama Pavičića, Matu Živića i Tomislava Vinkovića, te 10 ranjenih pripadnika. Na dan 24. obljetnice proboja za Vukovar Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruga Specijalne policije Slavonski Brod obnovili su sjećanje i odali počast stradalima u tom događaju primjerenim programom te su u Jarmini zapalili svijeće za poginule i umrle ratne pripadnike ATJ Lučko. Nakon toga je održana misa za sve poginule ratne pripadnike u crkvi u Nuštru, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeća za poginule kod Spomen obilježja između Nuštra i Marinaca te u Vukovaru na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Nakon službenog dijela programa, izaslanstvo Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod primio je  u svome uredu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava  te im zahvalio na njihovom doprinosu 1991. godine koji, istaknuo je, Vukovar nikada neće zaboraviti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.