Obilježena 25. obljetnica oslobađanja svih vojnih objekata od tzv. JNA

23.09.2016. 16:58:16

OSIJEK Jedan od zapovjednik 3. gardijske brigade HV-a umirovljeni brigadir Marko Leko kazao je kako je tim akcijama grad oslobođen od unutarnjeg djelovanja tzv. JNA U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora (HČZ), u osječkom Domu Hrvatske vojske, u petak je obilježena 25. obljetnica oslobađanja svih vojnih objekata na osječkom području od vojske tzv. JNA.

Predsjednik osječke podružnice HČZ-a umirovljeni general Vinko Vrbanac kazao je kako je oslobađanje vojarni tzv. JNA i drugih vojnih objekata bilo presudno za daljnji tijek Domovinskog rata u istočnoj Slavoniji, jer su se hrvatski branitelji opskrbili do tada nezamislivim količinama oružja i vojne opreme te stekli nužno samopouzdanje.

Podsjetio je kako je tih dana, u rujnu 1991. godine, kada su se oslobađali vojni objekti "cijeli grad bio bojišnica" i bio izložen višednevnom bombardiranju, a najteže borbe vodile se se za oslobađanje donjogradske, tzv. "bijele vojarne", gdje je poginulo sedam branitelja, a 31 je ranjen. Jedan od zapovjednik 3. gardijske brigade HV-a umirovljeni brigadir Marko Leko kazao je kako je tim akcijama grad oslobođen od unutarnjeg djelovanja tzv. JNA, što je bilo nužno kako bi se zaustavilo daljnje stradavanje civila. Uz zapljenu velikih količina oružja, u tim je operacijama zarobljeno i 17 oficira, značajnih u sustavu tadašnje JNA. U sklopu obilježavanja predstavljena je knjiga "Osječki rujan", koja sadrži prisjećanja osječkih branitelja, izravnih sudionika borbi za oslobađanje vojarni tzv. JNA, a jedan od autora knjige umirovljeni general Vrbanac kazao je kako je objavljena za 25. obljetnicu, u znak sjećanja na  sve poginule i ranjene branitelje. "Mi smo zagovornici istine i želimo da i mlađe generacije saznaju što se onda događalo", poručio je Vrbanac.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.