Obilježena 25. obljetnica osnivanja 3. gardijske brigade HV-a

29.04.2016. 22:14:14

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako moramo biti ponosni na postrojbe poput 3. gardijske brigade U Osijeku je u petak obilježena 25. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Hrvatske vojske 'Kune', koja je sudjelovala na gotovo svim bojištima i dala nemjerljiv doprinos obrani te stvaranju suverene i samostalne Hrvatske.

Kroz postrojbu je prošlo oko deset tisuća pripadnika, u borbenim operacijama poginulo ih je više od 360, ranjeno više od tisuću, a 16 ih se još vodi kao nestale.

Izaslanik hrvatske predsjednice i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur rekao je da je ta postrojba, kao i sve ostale gardijske brigade, u to vrijeme činila okosnicu elitne pobjedničke vojske koja je pokazivala svu snagu hrvatskoga naroda. Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako moramo biti ponosni na postrojbe poput 3. gardijske brigade te na vrijeme u kojem su djelovale i iskazano zajedništvo. Prvi zapovjednik brigade Eduard Bakarec rekao je da se 3. gardijska brigada, uz vukovarsko i vinkovačko bojište, Baranju, zapadnu Slavoniju i Posavinu te operacije 'Bljesak' i 'Oluja', posebice istaknula u borbenim akcijama i hitnim intervencijama na osječkom području. Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je u izjavi novinarima kako je u rješavanju problema braniteljske populacije potreban sustavni pristup, bez parcijalnih rješenja, jer neke mjere donesene 'na brzinu' nisu dale željeni učinak pa je branitelje zamolio za strpljenje, ali i partnerski doprinos u pronalaženju najboljih rješenja. "Intenzivno radimo na rješavanju svih otvorenih pitanja koja su godinama stvarala teškoće u životu braniteljsko-stradalničke populacije. Formirali smo 11 projektnih skupina i očekujemo da ćemo vrlo brzo riješiti one probleme koji odmah mogu biti riješeni, riješiti, dok za druge molim strpljenja jer ćemo poduzeti sve kako bismo što prije našli sustavno rješenje bez parcijalnog pristupa", poručio je ministar Medved. U spomen na poginule i nestale pripadnike brigade položeni su vijenci kod spomen-obilježja u kampusu osječkoga Sveučilišta i kod kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.