OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA POČASNO-ZAŠTITNE BOJNE: Dodjelom beretki uveličana svečanost

26.02.2019. 08:59:32

Dodjelom beretki pripadnicima Počasno-zaštitne bojne u ponedjeljak, 25. veljače 2019. svečano je obilježena 25. obljetnica Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije „Sveti Valentin“ u vojarni 1. hrvatskog gardijskog zbora u Zagrebu.

Svečanosti je nazočila predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

U prigodnom programu povodom obilježavanja  25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne prvi put su sudjelovali i pripadnici Gardne note Slovenske vojske koji su kao i pripadnici Počasno-zaštitne bojne, izveli vojno-akrobatsku vježbu.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju pripadnicima Počasno-zaštitne bojne zahvalila na požrtvovnosti, odanosti domovini i hrabrosti koju pokazuju prilikom izvršenja svih svojih zadaća.

„Moram vam zahvaliti i kao predsjednica Republike Hrvatske, ali i kao čovjek. Hvala vam što i vi shvaćate složenost moje funkcije i besprijekorno obavljate sve zadatke koje pred vas stavimo, a svjesna sam kako oni često nisu jednostavni.  Vi ste slika hrvatske vojničke tradicije“, poruka je predsjednice Grabar-Kitarović.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je Počasno-zaštitna bojna, kao sljednica časnog 1. Hrvatskog gardijskog zbora,  postrojba  dokazana u borbama za hrvatsku slobodu naglasivši kako su njihove odore, postale prepoznatljiv simbol hrvatskoj javnosti i međunarodnoj diplomaciji.

„Vi ste ogledalo Hrvatske vojske, vi ste onaj prvi dojam kod prvog susreta ali ste i slika snage, sposobnosti i spretnosti. Vaša prisutnost tijekom različitih svečanosti daje im posebnu dimenziju, a vi ste uvijek  na razini koja se od vas očekuje. S ponosom mogu naglasiti da ste bili i ostali elita Hrvatske pobjedničke vojske“, rekao je ministar Krstičević.

Ministar je objasnio kako suvremeni izazovi postavljaju visoku ljestvicu svakom sigurnosnom sustavu te kako su znatno drugačiji nego prije 25 godina. Upravo zato, dobro obučen, uvježban i opremljen hrvatski vojnik jamac je stabilnosti i sigurnosti.

„Izdvajanje za obranu i sigurnost nije trošak već ulaganje u budućnost kako bi stvaranjem sigurnog okružja omogućili stvaranje prosperiteta našem narodu i Domovini. Zahvaljujući odlukama ove Vlade i potpore Predsjednice, uspjeli smo osigurati potrebna financijska sredstva i u ove dvije godine, mogu slobodno reći,  smo vratili sjaj Hrvatskoj vojsci“, kazao je ministar i zaključio: „Želja nam je budućim generacijama ostaviti u nasljeđe moderan sustav na koji mogu biti ponosni“.

Čestitajući im 25. obljetnicu, general Šundov pripadnicima Počasno-zaštitne bojne kazao je kako je ponosan na sve njihove rezultate koji dokazuju kako je uistinu riječ o elitnoj postrojbi Hrvatske vojske.

„U ovom trenutku s posebnim pijetetom prisjećamo se svih branitelja koji su dali svoj život za domovinu. Svi poginuli i nestali pripadnici Hrvatske vojske obvezuju nas na trajno sjećanje na njihovu, i žrtvu njihove obitelji te očuvanje svih vrijednosti u koje su i oni vjerovali“, rekao je general Šundov .,

„Naša misija i zadaće nameću nam veliku odgovornost, a generacijama hrvatskih vojnika prenosimo duh pobjednika. Danas svjedočimo snazi Počasno-zaštitne bojne, elitne vojne postrojbe koja gradi i čuva hrvatski identitet. U njezinim sjajnim odorama ogleda se sama povijest hrvatskog naroda. U našem cilju zato mora biti istinitost,a u karakteru snaga i volja“, poruka je brigadira Burčula.

U ovoj prigodi, pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uručene su poticajne mjere, a u sklopu obilježavanja 25. obljetnice, izaslanstvo Počasno-zaštitne bojne položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora.

Misu u spomen na sve poginule pripadnike postrojbe te poginule i nestale hrvatske branitelje, služio je vojni biskup u miru, monsinjor Juraj Jezerinac.

Na svečanosti je nastupila Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.