Obilježena 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

24.09.2016. 19:23:59

Kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo oko 5.500 branitelja ondašnje općine Vukovar od kojih je 921 branitelj poginuo ili nestao dok ih je 1.600 ranjeno, a oko 2.500 branitelja je završilo u srpskim koncentracijskim logorima Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, svetom misom za poginule u crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom akademijom, u subotu je u Vukovaru obilježena 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, legendarne postrojbe kroz koju je, braneći cijelu ondašnju općinu Vukovar, prošlo oko 5.500 branitelja. Počast poginulima polaganjem vijenaca odalo je izaslanstvo 204. brigade predvođeno ratnim zapovjednikom Brankom Borkovićem, izaslanik predsjednice Republike i zamjenik ministra branitelja Stjepan Sučić, izaslanici Ministarstva obrane i MUP-a general Denis Tretinjak i načelnik PU vukovarsko-srijemske Miro Bradić. Također i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i vukovarskog Savjeta za branitelja, izaslanstvo Memorijalnog centra Domovinskog rata, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva "Vukovarskih majki“ kao i roditelja poginulih i nestalih vukovarskih branitelja i djece poginulih. Zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković prisjetio se početaka agresije na grad i formiranja brigade naglasivši kako je tada moral bio izuzetno visok te je brigade ustrojavana u hodu između 20. rujna i 1. listopada 1991. godine kada su u grad stizali brojni dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske i oružje i druga tehnička sredstva iz zauzetih vojarni ondašnje JNA. - Međutim, general Karl Gorinšek zapovijed o ustroju 204. brigade izdao je na današnji dan prije 25 godina pa ga i obilježavamo kao dan ustroja postrojbe koja je praktično u to doba bila već popunjena -  izjavio je novinarima Borković. Predsjednik Udruge branitelja "Vukovar 91“ Ivo Kovačić naglasio je da je kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo oko 5.500 branitelja ondašnje općine Vukovar od kojih je 921 branitelj poginuo ili nestao dok ih je 1.600 ranjeno, a oko 2.500 branitelja je završilo u srpskim koncentracijskim logorima. - Ona se vremena ne mogu zaboraviti, Vukovar je bio u okruženju 87 dana, branio se nadljudskim naporima, a može se otvoreno reći da je u Vukovaru slomljena kičma jugovojsci i četnicima - rekao je Kovačić. Dodao je da su vukovarski branitelji uglavnom ostvarili sva svoja prava, a prije deset godina konačno je riješen i status 204. brigade jer je kroz 15 ranijih godina "neki od birokrata u ladici držao zapovijed generala Gorinšeka“. Nakon svečane akademije povodom 25. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade koja se  obilježavala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, brojni pripadnici te postrojbe otputili su se u Memorijalni centra Domovinskog rata u Vukovaru i tamo obišli spomen sobu 204. brigade.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.