Obilježena 26. obljetnica osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’

03.06.2017. 11:00:12

Prigodnim programom u Dicmu je danas obilježena 26. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a – ‘Cro angelsa’. Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Sv. Jakova za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio dicmanjski župnik i dekan kliškog dekanata don Vlado Strikić, uz koncelebraciju fra Danijela Stipanovića. U svojoj propovijedi don Vlado Strikić i na početku i na kraju istaknuo je poruku ‘Neka se ne zaboravi’, dodajući kako nikada ne smijemo zaboraviti hrvatske branitelje i Domovinski rat, jer to je temelj naše Domovine. Nakon svečane euharistije i zajedničkog fotografiranja ispred dicmanjske crkve uslijedilo je polaganje vijenaca ispred središnjeg križa na dicmanjskom groblju i na posljednjem počivalištu Ante Tonća Brkića, prvog poginulog Dicmanjanca u Domovinskom ratu i pripadnika 2. bojne. Uz članove obitelji poginulih branitelja vijence su položila izaslanstva Udruge ‘Cro Angels’, ‘Veterana 4. gbr.’, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Dicmo, gradova Sinja, Trilja i Vrlike, Općine Hrvace, sinjske HVIDR-e, Udruge 126. brigade HV, Udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora te ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Program svečanosti nastavljen je u restoranu Sunshine. U ime pripadnika postrojbe predsjednik Udruge 2. bojne 4. brigade ZNG-a i Udruge veterana 4. gbr. Marijan Pavlinušić i Božo Zadro poklonili su načelniku Općine Dicmo Ivanu Maretiću prigodnu zahvalnicu za domaćinstvo ove svečanosti. Inače, Maretić je na formiranju ove postrojbe 1. lipnja 1991. godine bio jedan od njenih zapovjednika. U ime Županije okupljenim braniteljima pozdrave je uputio županijski pročelnik Damir Gabrić. Uz pripadnike ove slavne postrojbe svečanosti su nazočili i izaslanstva braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, visoki umirovljeni časnici HV general Rahim Ademi, brigadir Zlatko Rogulj, pukovnik Zdravko Škarpa, saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, povjerenik Vlade za Grad Sinj Igor Vidalina, dogradonačelnik Vrlike Nikola Uzun, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak te ostale osobe iz javnog, političkog i društvenog života s područja Splitsko-dalmatinske županije. Ovogodišnja svečanost održana je u skromnijem ozračju od ranijih proslava, a razlog je tragični događaj u obitelji dopredsjednika Udruge ‘Cro angels’ Mladena Katića Jurele. Okupljenim suborcima pročitana je njegova poruka u kojoj zahvaljuje svima na riječima utjehe koje su mu pružili u najtežim trenucima u njegovu životu. Pukovnik u miru Zdravko Škarpa, koji je bio zapovjednik postrojbi prije 26 godina, govoreći o tom vremenu je istaknuo:
‘Ponosan sam što sam bio zapovjednik tim hrabrim momcima koji su goloruki bili spremni, a mnogi su i dali živote za našu slobodu. Ovo je dan kada se na poseban način sjećamo svih njih. Međutim, mnogi branitelji kao i hrvatski narod nisu te 1991. godine razmišljali da će se određene stvari događati na ovakav način u našem društvu danas’, istaknuo je Škarpa, izražavajući nadu u bolje sutra.
Podsjetimo, 1. lipnja 1991. u Trilju, na predvojničkoj, postrojilo se 105 dragovoljaca iz Cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ i zasigurno ostavila neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga. Bio je to težak i trnovit put, ali istodobno put ponosa i slave, kojim je prošlo 460 vitezova, od kojih je 27 položilo svoje živote na oltar Domovine. Od posljedica rata umrlo je 16 pripadnika, a preko 280 ih ima trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata. Novim ustrojem, propisanim od strane MORH-a, brigade ZNG postaju gardijske brigade. Temeljem toga nastaju izmjene ustroja 4. brigade, a 1. prosinca 1992. godine 2. bojna postaje osnova za ustroj 1. pješačke bojne 4. gardijske brigade. Brojni pripadnici ove slavne postrojbe ostali su u sastavu 4. brigade i sudjelovali u oslobodilačkim akcijama HV-a. Dio njih je nastavio djelatnu službu u Središtu za obuku pješaštva Sinj i kroz druge postrojbe OSRH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.