Obilježena 26. obljetnica osnutka 80. SAMB-a Petrinja

17.12.2017. 09:26:00

Hladna zimska subota. 16. prosinac, 15 sati – ispred mrtvačnice na petrinjskom groblju sv. Benedikta fotmirala se kolona sa zastavama na svom čelu, a jedna, posebno upečatljiva na kojoj piše 80 samostalni bataljun Petrinja je razlog zašto su se na tom mjestu danas okupili ljudi – pripadnici tog petrinjskog bataljuna iz 1991. koji je na današnji dan prije 26 godina formiran, a činili su ga mobilizirani pripadnici HV – a, pričuvni časnici bivše vojske, pripadnici ZNG – a koji nisu ušli u sastav 74. Samb -a, kao i pripadnici drugiih postrojvi koje su se nalazile na ovom operativnom području. Bataljun je držao položaje na Šestanj brdu, Staroj Drenčini, Rakovom polju, dijelu Mošćenice, Međuračama, Konjskoj glavi, sv. Katarini, Pribilović i Župić brdu i Žažini. uz svakodnevne provokacije, odbijanje nekoliko jakih pješadijskih napada i granatiranja, bataljun nije imao poginulih vojnika. 1.4.1992. bataljun je postao dio 162. brigade, a njegovi zapovjednici su bili Slavko Kolić i dozapovjednik Vlado Kunert. Kod središnjeg križa položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i unrle hrvatske branitelje, a uz pripadnike bataljuna ovoj svečanosti su prisustvovali i predstavnici HV – a, policije, braniteljskih udruga i u ime Grada Petrinje dogradonačelnica Viktorija Kaleb, a kratku molitvu je predvodio đakon Vjekoslav Uvalić. Nakon ovog čina slijedio je nastavak programa obilježavanja osnutka 80. SAMB – a u sportskoj dvorani Srednje škole Petrinja uz pjevanje himne HHPD Slavulj, nastupa KUD – ova Čuntićanka i Hrastovička gora, odigran je i malonogometni turnir, a druženje je nastavljeno u donjem dijelu Hrvaskog doma. Organizatori ovog današnjeg događaja su udruga Veterana Domovinskog rata Grada Petrinje i Grad Petrinja. FOTO GALERIJA M.Šantek / PS portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.