Obilježena 27. godišnjica pogibije general bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

16.10.2018. 15:51:05

Komemorativnim skupom na Trpinjskoj cesti u Vukovaru u utorak je obilježena 27. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane toga dijela grada, koji je 16. listopada 1991. poginuo u Vinogradskoj ulici blizu Trpinjske ceste, a obilježena je i obljetnica pogibije bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru. “General Blago Zadro simbol je Domovinskog rata i junaštva. Drago mi je da je današnja Hrvatska vojska prožeta simbolima Domovinskog rata i da Zapovjedno-stožerna škola nosi ime Blage Zadre, dok naše Nastavno središte vojne policije nosi ime Alfreda Hilla, i to su junaci. Vukovar je simbol junaštva i obrane u Domovinskom ratu”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević. Po riječima vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, pogibija Blage Zadre i Alfreda Hilla bila je veliki gubitak za obranu Vukovara. “Današnjim okupljanjem šaljemo budućim naraštajima poruku da je njihov trag još uvijek prepoznatljiv”, rekao je Penava. Na zamolbu novinara osvrnuo se na subotnji prosvjed u Vukovaru te rekao kako se njime željelo ukazati na problem koji postoji s procesuiranjem ratnih zločina. “Kao i što smo na prosvjedu rekli – institucije treba osnažiti i potaknuti da bi dobili kvalitetne rezultate. Nakon 27 godina rezultate moramo imati jer to od nas očekuju žrtve i njihove obitelji”, rekao je Penava. Na grobove Blage Zadre i Alfreda Hilla na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji te brojna izaslanstva. Molitvu je na Memorijalnom groblju molio fra Slavko Milić, župnik vukovarske Župe Svetog Josipa Radnika, dok je u crkvi Gospe Fatimske služena misa zadušnica. General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Alfred Hill prvi je zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade. Poginuo je braneći položaje na Sajmištu, Posthumno mu je dodijeljen čin bojnika. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.