Obilježena 27. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod

30.06.2018. 17:54:25

28. lipnja 1991. godine osnovana je 108. brigada Zbora narodne garde u Podcrkavlju nedaleko od Slavonskog Broda. Tim povodom danas je u Sibinju, mjestu gdje je formirana 2. bojna ove brigade, polaganjem vijenaca, a po tom i Svečanom akademijom u mjesnom Društvenom domu, obilježena 27. obljetnica njena osnutka. Vijence kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Sibinju položili su predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i državni i lokalni dužnosnici. U ime predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSR H Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio brodskoposavski župan Danijel Marušić. U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane RH Damira Krstićevića vijenac je položio brigadirNiko Jurilj dok je to, u ime ministra hrvatskih branitelja RH, Tome Medveda, učinio pomoćnik ministra Nenad Križić. Vijenac su položili i predstavnici Grada Slavonskog Broda, zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić, a u ime Općine Sibinj zamjenik načelnika Tomislav Topalović. Nakon svete mise koja je služena u crkvi Svetog ivana Krstitelja, na svečanoj akademiji kratko je predstavljen ratni put 108. brigade, a okupljenima su se obratili: zamjenik predsjednika Udruge 108. brigade Ivica Antolić, predsjednik KUPIDR BPŽ Branko Cindrić, zamjenik načelnika općine Tomislav Topalović, brigadir Niko Jurilj, pomoćnik ministra Nenad Križić i župan Danijel Marušić. Podsjetimo, 108. brigada ustrojena je 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje, a tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovala je u vojnim operacijama na ratištima slavonske i bosanske posavine. Nažalost tijekom ratnih djelovanja, svoje živote izgubila su 182 pripadnika dok ih je 850 ranjeno. Župan Marušić u svome obraćanju podsjetio je na veliku žrtvu kojom je izvojevana sloboda i samostalnost Republike Hrvatske: „Brojne su suze isplakale obitelji branitelja koji su svoje živote položili na oltar Domovine sanjajući hrvatski san o slobodnoj i neovisnoj državi, stoga je naša zadaća očuvati uspomenu na Domovinski rat obilježavajući obljetnice poput ove današnje." Čestitajući svim pripadnicima 27. obljetnicu osnutka 108. brigade, poručio je kako ne smijemo dopustiti da se prošlost ponovi, ali ni dopustiti da se preda zaboravu, zbog svih poginulih i stradalih branitelja i civila, svih roditelja čiji su najmiliji hrabro položili živote za slobodu i svih prognanih i izbjeglih koji su pred ratnim vihorom napustili svoja ognjišta. FOTO GALERIJA Udruga 108. brigade ZNG RH - Slav. Brod

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.