Obilježena 27. obljetnica osnutka 3. bojne „Kobre“, 3. gardijske brigade „Kune“

13.06.2018. 11:00:42

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima danas je odana počast te je započelo obilježavanje 27. godišnjice ustroja 3. bojne „Kobre“ iz sastava 3. gardijske brigade „Kune“.

  - Prije točno 27. godina osnovana je 3. bojna Kobre 3. gardijska brigada Kune koja je imala u svom sastavu 1. i 2. satniju u Slavonskom Brodu, 3. satniju u Novoj Gradiški i 4. satniji u Đakovu. Tijekom borbenog djelovanja od istočne Slavonije do zadarskog zaleđa i na području Bosne i Hercegovine poginulo je 86 pripadnika i preko 300 ranjenih ljudi. Mi smo sa svoje strane učinili sve da stvorimo državu , da je napravimo onakvom kako smatramo da treba a sve ostalo prepustili smo političkim elitama koji  će ju nadam se usvaršavati. Iako smo umirovljeni sa svojim iskustvom i sami bi mogli napraviti puno na dobrobit Hrvatske.- kazao je između ostalog Krešimir Šipoš,  predsjednika Udruge veterana Gardijske brigade Kune – Ogranak Slavonski Brod, general-bojnik u mirovini Krešimir Šipoš, 1. zapovjednik 3.bojne 3. gardijske brigade "Kobre". U nastavku svečane akademije upriličena je promocija je dokumentarnog filma u produkciji TV Laudata „Štafeta smrti" čija je scenaristica i redateljica Nada Prkačin. Podsjetimo, film obrađuje jedan od događaja iz Domovinskog rata koji su, nažalost, još uvijek - prema mišljenju scenaristice i redateljice - prilično slabo zastupljeni u medijsko-filmskom prostoru Hrvatske. Film govori o vremenu neposredno nakon okupacije Bogdanovaca. To mjesto tijekom Domovinskog rata bilo je dio vukovarske obrane, a okupirano je tjedan dana prije samog Vukovara. Radnja prati zbivanja na tom području i sudbinu jedanaestorice hrvatskih branitelja koji su 10. studenog 1991. odlučili iz Bogdanovaca izvesti tridesetak civila i pronaći za njih siguran put kroz minsko polje. Civile su spasili, ali njih devetero su izgubili svoje živote. Dvojica preživjelih iz "Štefete smrti"  Ivica Jurčan – pripadnik dragovoljaca HOS-a i Đuro Kovačević - pripadnik treće gardijske brigade iz Vrbica kod Đakova, bili su danas u Slavonskom Brodu.  Svečanosti je u ime Grada Slavonskog Broda nazočio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić te u ime Brodsko- posavske županije Danijel Marušić.   EBROD

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.