Obilježena 29. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera OS RH

25.09.2020. 15:31:00

Ministarstvo obrane daje punu potporu radu Glavnog stožera, a posebno u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske te unaprjeđenju životnih standarda hrvatskih vojnika, istaknuo je ministar Banožić

U povodu obilježavanja 29. godišnjice Glavnog stožera Oružanih snaga u petak, 25. rujna 2020. godine u Ministarstvu obrane RH održana je svečanost na kojoj su uručene pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske.

Svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane RH Mario Banožić sa suradnicima, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, dosadašnji načelnici Glavnog stožera OS RH, zapovjednici grana OS RH, te drugi vojni i civilni dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Obilježavanje je započelo svetom misom u kapelici „Svetog Ivana Pavla II.“ koju je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a nastavilo se dodjelom nagrada i pohvala povodom Dana Glavnog Stožera OS RH.

Ministar obrane RH Mario Banožić na početku svojega obraćanja uputio je čestitku pripadnicima Glavnog stožera OS RH istaknuvši kako se prisjećamo povijesnog događaja kada je prvi predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Franjo Tuđman ustrojio Glavni stožer Hrvatske vojske. Zahvalio se generalu Tusu, prvom načelniku Glavnog stožera OS RH, kao i svim dosadašnjim načelnicima na stvaranju, razvoju i modernizaciji obrambenog sustava te hrvatskim braniteljima koji su i pod cijenu vlastitih života obranili i u pobjedničkim operacijama oslobodili našu zemlju.

„Samo u sinergiji s Ministarstvom obrane koje daje punu potporu radu Glavnog stožera, a posebno u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske te unaprjeđenju životnih standarda hrvatskih vojnika, možemo doprinijeti jačanju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske, jačanju strateškog partnerstva s NATO-om i EU-om, međusobnom jačanju duha suradnje, razumijevanja i povjerenja“, poručio je ministar istaknuvši kako će od njega osobno, kao i djelatnika Ministarstva, uvijek imati punu potporu i razumijevanje u svim razvojnim projektima koji za cilj imaju daljnje jačanje Hrvatske vojske. Ministar je na kraju sve nazočne iz Glavnog stožera pozvao na odgovornost i nastavak predanog rada kako bi Hrvatska vojska, kao živi organizam i sustav koji je potrebno voditi i usmjeravati, i dalje bila jamac sigurnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj rekao je kako je osnivanje Glavnog stožera imalo neprocjenjiv značaj za utemeljenje i oblikovanje današnjih profesionalnih Oružanih snaga. Istaknuo je doprinos i postignuća Hrvatske vojske u ratnom i poslijeratnom razdoblju te brojne izazove s kojima se uspješno suočavala. Podsjetio je i na zasluge bivših načelnika Glavnog stožera OS RH: Antuna Tusa, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka, Pavla Miljavca, Davora Domazeta-Loše, Petra Stipetića, Josipa Lucića, Drage Lovrića i Mirka Šundova. „Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda velika je čast, ali i odgovornost. Svako vrijeme nosi svoje izazove, a današnje Oružane snage izrasle su u cijenjenu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće u zemlji i svijetu, a svi vi – dosadašnji i sadašnji pripadnici Glavnog stožera možete biti ponosni na tu činjenicu jer ste dali svoj obol tome“, naglasio je admiral Hranj, istaknuvši pritom prepoznatost Hrvatske vojske u zemlji i svijetu. „Oružane snage stasale su i postale ponos hrvatske domovine, a Glavni stožer središte stručnog i kvalitetnog upravljanja Oružanim snagama, u kojem su oduvijek radili odlučni i stručni ljudi koji su vizije pretvarali u stvarnost, nedostatke u prednosti, a prijetnje u izazove“, zaključio je admiral Hranj te svima čestitao Dan Glavnog stožera.

U ovoj prigodi predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH pohvalio je jednog djelatnika Glavnog stožera. Ministar obrane pohvalio je jednog i nagradio dva pripadnika, a načelnik Glavnog stožera pohvalio je četiri i nagradio pet pripadnika. Zamjenik načelnika nagradio je dvoje pripadnika, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio dva i nagradio četiri pripadnika Hrvatske vojske.

Pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske uručili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković i direktor Glavnog stožera general-bojnik Ivica Olujić.

U prigodi obilježavanja 29. obljetnice položeno je cvijeće i upaljene su svijeće na posljednja počivališta preminulih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske u Zagrebu i Sisku.

Izvor: dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno/MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.