OBILJEŽENO 26. godina od ubojstva hrvatskih policajaca i civila 1991.u Strugi Banskoj…

26.07.2017. 20:39:12

Obilježena je 26. godišnjica pogibije 10 policajaca i devet civila u hrvatskom Strugi Banskoj 26. srpnja 1991. godine.

Braneći mještane i civile dvorskog Pounja poginula su toga dana desetorica pripadnika  Ministarstva unutarnjih poslova RH – dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: Mile Blažević-Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević. Pripadnici policije tzv. SAO Krajine i teritorijalne obrane Dvor  26. srpnja 1991. godine otpočeli su planiranu akciju “Žaoka” na pounjska sela općine Dvor: Struga Banska, Unčane, Golubovac, Divuša, Kozibrod, Kuljane i Zamlača. Nakon minobacačkih napada od 10 sati toga dana krenula je i pješadija koja je ispred sebe tjerala zarobljene civile kao živi štit zbog čega su se hrvatski policajci i branitelji povlačili sve do sela Struga Banska. Na ulazu u to selo uslijedio je herojski čin pričuvnog policajaca iz tog sela Mile Blaževića zvanog Čađo i prometnog policajca iz Dugog Sela Željka Filipovića, koji su žrtvovali vlastite živote kako bi uništili oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“. Mile Blažević Čađo, koji je tog trena bio na straži u rovu iza zida, izašao je, zagazio na vojni transporter, rekao sumještanima u „živom štitu“ da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom sve je eksplodiralo. Obojica su poginuli, ali je i neprijatelj pretrpio teške gubitke čime je i prekinut napad na Pounje. Ubrzo je stigla JNA s tenkovima čime je omogućeno izvlačenje civila kojih je u napadu poginulo do tada devet no naknadno će još neki zarobljeni biti ubijeni. Za ovaj izniman herojski čin, obitelj Mile Blaževića Čađe prošle je godine primila odličje Reda kneza Domagoja s ogrlicom kojim je Mile Blažević posmrtno odlikovan  za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. Odlikovanje je tada uručio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.