Obilježena 31. godišnjica osnutka Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci

06.03.2022. 15:36:00

Na mjestu gdje je 6. ožujka 1991. godine osnovana Posebna jedinica policije PU Vinkovci – podno zapadne tribine stadiona HNK Cibalia – danas je prigodno obilježena 31. godišnjica utemeljenja ove postrojbe.

– Bilo nas je tada četiri voda, nekih 120-130 ljudi, a riječ je o prvim redarstvenicima koji su nešto ranije, u listopadu i prosincu 1990. godine, pristupili redarstvenim snagama PU Vinkovci – rekao je Zdravko Mamić, pripadnik postrojbe čijim je poginulim pripadnicima položenim vijencem, upaljenim svijećama, minutom glasne šutnje i molitvom odana dužna počast.

– Tijekom Domovinskog rata izgubili smo 20 pripadnika, a prve gubitke pretrpjeli smo 2. svibnja 1991. godine kada su u Borovu Selu poginula dvanaestorica naših kolega – dodao je Mamić, inače i predsjednik nedavno osnovane Udruge 12 redarstvenika koja poduzima određene aktivnosti kako bi se ove godine sudionici ove akcije napokon našli u službenom protokolu Memorijala dvanaest hrvatskih redarstvenika.

– Naš je cilj da nakon trideset godina više ne budemo pod „ostalima”, kako su nas dosad smatrali i svrstavali u protokol u kojem smo praktički bili marginalizirani, nego da toga dana imamo naše mjesto u protokolu koje po svemu, kao neposredni sudionici akcije u Borovu Selu, i zaslužujemo. Znači, nikad, ali baš nikad, nismo bili dio državnog protokola, za razliku od mnogih koji jesu i koji nisu tog 2. svibnja 1991. bili u Borovu Selu. Ali, to nije naš problem i ne želim na ovaj dan o tome govoriti. Dosad su nas zapostavljali pravdajući se da nismo pravni subjekt.

Međutim, na inicijativu sudionika akcije u Borovu Selu osnovana je Udruga 12 redarstvenika, pa su Mamić i suborci napokon postali – pravni subjekt.

– Udruzi smo nadjenuli ime u čast naših poginulih prijatelja, smatram da mi prije svih imamo pravo nositi to ime – zaključio je Zdravko Mamić.

Nakon Cibalijina stadiona, mjesta s kojeg su 2. svibnja 1991. godine i krenuli u akciju u Borovu Selu, pripadnici Posebne jedinice policije PU Vinkovci položili su vijenac i zapalili svijeće i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici u Vinkovcima.

 

Izvor: Vinkulja.hr

Izvorni autor: Damir Begović/Foto: JPN Vinkovci

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.