OBITELJ KOJA ODBIJA CIJEPITI DJECU 'Otići ćemo iz zemlje ako se nastave sankcije. Mogu nam djecu uzeti'

27.03.2014. 10:49:52

1_650457S1

Riječ je o reliktu iz SRFJ, u Europi već 18 zemalja roditeljima daju pravo izbora

Ustavni sud presudio je da roditelji moraju cijepiti djecu u skladu za zakonom te da donošenje odluke o tome nije njihovo ustavno pravo. Imunizacija djece tako ostaje obvezna, a odbačeni su prigovori roditelja da se time krši njihovo pravo da odgajaju djecu prema vlastitim uvjerenjima.

Ustavni sud prije donošenja odluke zatražio je mišljenje Vlade i Ministarstva zdravlja, a oni su istaknuli da je obvezno cijepljenje zapravo najsigurnija mjera u sprečavanju infektivnih bolesti u dječjoj dobi.

‘Ostajemo pri odluci’

Što se tiče komplikacija, utvrdili su da ih ima vrlo malo, a uglavnom je to crvenilo i bolni otok.
Kristina i Marko Benić iz Belog Manastira tvrde da su komplikacije daleko teže od navedenih i odbijaju cijepiti svoju djecu. Zbog toga su do sada platili oko 1500 kuna kazne. Suci su, kažu, smanjivali maksimalnu kaznu, ali je nevjerojatno da nitko ne želi čuti njihove razloge, nego ih se automatski kažnjava. - Suprug i ja ostajemo pri odluci da nećemo cijepiti našu djecu. Zdravlje mališana mi je ispred bilo kojeg zakona na svijetu. Trudit ćemo se da se nešto promijeni, ali ako se sankcije nastave, otići ćemo iz zemlje. Kazna je dvije tisuće kuna po jednom cjepivu koje dijete ne primi, što je zaista mnogo. Uostalom, to kažnjavanje dovodi do toga da imamo na kraju manje novca za djecu. O težim sankcijama da i ne govorim - da nam se djeca ne mogu upisati u školu i vrtić ili da nam se prijeti njihovim oduzimanjem. To je zaista skandalozno - kaže Kristina.

Žele javnu raspravu

Dodaje kako se boji da će zbog ove odluke mnogi nesigurni roditelji sada cijepiti djecu. Ako nisu bili sigurni i počeli su razmišljati o tome da odbiju cjepiva, pojašnjava Kristina, ovakva odluka suda natjerat će ih da prestanu razmišljati u tom smjeru i pokore se zakonima. - No, riječ je o našoj djeci i mi smo ti koji bismo trebali odlučivati o njima - tvrdi Kristina. U udruzi Roda - Roditelji u akciji kažu kako, unatoč ovakvom zaključku Ustavnog suda, očekuju da će Ministarstvo zdravlja provesti široku javnu raspravu o problemu cijepljenja, kao i o ulozi i odgovornosti roditelja u odlučivanju. - Osim toga, postoji potreba uvođenja transparentnosti u ovaj sustav, jasnijih procedura, kao i informiranju javnosti, posebno roditelja o svim nuspojavama cijepljenja, evidenciji i izvještavanju o istima, što je dosad izostalo. Nadamo se da roditelji koji donose informirani izbor o necijepljenju djece neće biti još više proganjani nakon ovakve odluke, a da će njihova djeca imati priliku za socijalizaciju u jaslicama i vrtićima i priliku na obrazovanje neometanim upisom u škole. Svaka drukčija odluka ići će na štetu te djece - kaže Ivana Zanze, voditeljica udruge. Pedijatri s kojima smo razgovarali kažu da je obveza cijepljenja u našoj zemlji zaostatak iz vremena Jugoslavije, no da se situacija na zapadu itekako mijenja. Trenutačno u 18 zemalja Europe roditelji imaju pravo izbora žele li cijepiti dijete ili ne, a u nijednoj od tih zemalja nema nikakve epidemije. To govori samo za sebe, kažu stručnjaci.

Roditelji znaju rizike

- Sve veći broj roditelja ne želi cijepiti svoju djecu i dobro su upućeni u sve rizike koje to može donijeti. Represija nikada ne dovodi do dobrih stvari, pa neće ni u ovom slučaju. Ne može se dijete istrgnuti iz ruku roditelja i cijepiti ga protiv njihove volje. Naravno, takvo mišljenje nije popularno i mnogi moji kolege su veliki pristaše cijepljenja. No, smatram da je pitanje vremena kada će odluka o tome hoće li dijete primiti cjepivo ili ne biti isključivo na roditeljima - kaže nam jedan pedijatar. Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.