Objaviti registar partizana, domobrana i civilnih žrtava II. svjetskog rata

02.02.2016. 12:42:24

Naslovna rečenica prvotno je napisana kao dio otvorenog pisma g. Crnoji, sada već bivšem ministru branitelja, u vrijeme dok je tek započinjala hajka na njega, navodno zbog najave registra izdajnika. Epilog slučaja Crnoja svi znamo, a znamo nažalost i to kako je ministarstvo branitelja jedino pod nadzorom bivše vlasti i da apsurd bude veći vodi ga upravo žena zbog čije ostavke branitelji prosvjeduju 500-tinjak dana. Obzirom kako ljevičarska falanga pokušava cijelu novoizabranu vladu proglasiti ustaškom, vjerojatno iz razloga jer su (napokon) svi njeni članovi Hrvati, netko kome je do šale mogao bi reći kako je ministarstvo branitelja jedino preostalo uporište partizana. Nažalost ne bi bio daleko od istine. Ministarstvo branitelja naime, nije nadležno samo za probleme hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nego se skrbi i za veterane iz II. svjetskog rata. Tako je Predrag Matić ostvario ono što je Josipović javno propagirao izjednačavajući branitelje i partizane. Žestoke kritike na račun ideje o ministarstvu koje će se skrbiti za veterane dviju različitih vojski, koje su se borile za dvije različite države spriječile su promjene imena ali djelovalo je u praksi. Da apsurd bude veći, partizani, domovinska vojska (u zanemarivo malom broju) i civilne žrtve svrstani su pod zajedničku kategoriju koja se službeno naziva „Sudionici i žrtve II. svjetskog rata i poraća“. Šira javnost kojoj mediji podastiru isključivo priču o tome kako su Branitelji teret proračuna, ne zna podatke kako je iz ukupnog proračuna Ministarstva, za skrb o stradalnicima II. svjetskog rata u 2013. godini isplaćeno 159.458.742,15 kn, u 2014. godini 73.716.269,99 kn te u prvoj polovici 2015. godine 95.150.000,00 kn. Govorimo dakle samo o skrbi, bez mirovina istih koje se isplaćuju iz mirovinskog fonda. Ista ta javnost ne zna kako Ministarstvo financira i projekte udruga stradalnika II. svjetskog rata (a ne samo braniteljske) za koje je primjerice samo u 2015. godini odobreno 640.000,00 kn od čega je tek 10.000,00 kn odobreno za Monografiju o žrtvama Macelja 1945., i 30.000,00 kn za zaštitu dostojanstva i interesa civilnih žrtava. Partizanske udruge koje se nazivaju antifašističkim dobile su 70.000,00 kn na ime katalogizacija i valorizacija umjetničkih djela i drugih predmeta i dokumenata u svom vlasništvu, 200.000,00 kn za program izdavaštva te 180.000,00 kn za ljetnu školu mira!! Budući ministar, ma tko on bio, prvog dana kad preuzme dužnost kao prvi svoj potez mora hrvatskoj javnosti, a posebice hrvatskim braniteljima pojasniti kako Branitelji dijele zajedničko ministarstvo i novčana sredstva s partizanima, domobranima i civilnim žrtvama II. svjetskog rata. Obzirom na to potrebno je s istima podijeliti i javno dostupne podatke. Predrag Matić omogućio je javnosti uvid u registar hrvatskih branitelja, na novom je ministru objaviti registre ostalih. Antifašistička javnost s oduševljenjem će dočekati registar svojih heroja.   Jasna Dautanac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.