Objavljen popis zemalja čiji državljani mogu u RH: 'To je model kakav nitko nije napravio'

28.05.2020. 16:26:00

Državljani deset zemalja članica Europske unije lakše će moći ući u Hrvatsku. eh. Samo IDS, koji Istrom vlada desetljećima, još uvijek može računati na sigurna mjesta.
Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković naveo je popis zemalja čiji državljani će moći ući u Hrvatsku bez da moraju navoditi svoj razlog dolaska. Riječ je o zemljama članicama Europske unije: Slovenija, Njemačka, Austrija, Poljska, Češka, Slovačke, Mađarska, Estonija, Latvija i Litva.  

- S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspjeli pobijediti epidemiju, uspjeli smo napraviti plan gdje bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. To je napravljeno sukladno epidemiološkoj situaciji u tim zemljama. Trendovi su takvi da možemo donijeti takvu odluku. To je dio naših priprema. Kako se situacija bude poboljšavala, širit ćemo popis ciljanih zemalja - rekao je premijer Andrej Plenković.  Kako je najavio, lakši ulazak u zemlju bit će omogućen i uz pomoć aplikacije.  Sam popis komentirao je i ministar Davor Božinović.  - Zbog zadovoljavajuće situacije neće se tražiti od tih građana neće se posebno tražiti razlog ulaska. Moći će ući i prije COVID-19, no uz poštivanje epidemioloških mjera - rekao je.  Nadometnuo je kako će se prilikom ulaska tražiti mjesto odredišta, mail i broj kako bi mogli biti kontaktirani u slučaju epidemiološke potrebe. 

- Preporučujemo stranim građanima da se prijave na stanicu entercroatia.mup.hr zbog lakšeg ulaska u zemlju. Pristupačnog je dizajna i lagano je za upotrebu. Dostavljeni podaci putem stranice će prilikom skeniranja putne isprave biti dohvaćeni u nacionalni informacijski sustav za upravljane državnom granicom i neće biti potrebe zaustavljanja na graničnom prijelazu. Građani će na svoj mail dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi i sve potrebne informacije vezane uz preporuke HZJZ-a - kazao je i dodao: - Oni koji to ne učine morat će to napraviti na granici.  Foto: Screenshot Ministar Gari Cappelli istaknuo je kako je on zadovoljan s time.  - To je model kakav nitko nije u Europi napravio. Bit će na 12 jezika. Sad je prvo na engleskom, a kako se bude prevodilo tako će biti na 12 jezika. Dobro je da smo dali znak da budemo spremni - naveo je ministar turizma i zahvalio se svima na tome. 

Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Antonija Petković/ Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.