Objavljen Registar suradnika UDBA-e, Vukušić: 'Nakon dosta truda i poteškoća, napokon je svima dostupna stranica Hrvatski križni put'

06.12.2021. 10:42:00

Publicist i vodeći hrvatski istraživač udbaških zločina Bože Vukušić, u javnosti je još početkom godine potvrdio kako posjeduje dokaze za 10.000 suradnika UDBA-e te da će ih uskoro početi objavljivati. Vukušić je istaknuo kako neće biti riječi o običnom registru, koji bi sadržavao samo imena, prezimena i osnovne identifikacijske podatke. 

"Dakle, 'Registar suradnika UDBA-e' sadržavat će popis suradnika svih jugoslavenskih tajnih službi, za koje postoje osobni podaci i materijalni dokazi (razni dokumenti). Podloga za 'Registar' jest više milijuna stranica dokumentarne građe iz arhiva navedenih službi u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beogradu. 

Za potrebe objave 'Registra' bit će pokrenuta posebna web-stranica, a podaci će se objavljivati sukcesivno, odnosno po određenim cjelinama. Početak objave planiran je za otprilike mjesec i pol dana, a trajao bi do dvije godine (toliko bi najduže trebala trajati obrada cjelokupne građe)", rekao je Vukušić tada za portal Direktno.

Vukušić je krajem studenog 2021. ispunio svoje najave te obavijestio javnost: "Web stranica Hrvatskog križnog puta, nakon dosta truda i poteškoća, napokon je svima dostupna", poručio je te dodao kako objavljuje prvu tranšu u Registru suradnika UDBA-e.

Podsjetimo, Hrvatski križni put od samog je svog osnutka – samostalno ili u suradnji s drugim udrugama – bio organizator ili suorganizator više komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda te represivnog djelovanja jugoslavenskog komunističkog režima od 1945. do 1990. u Republici Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Austriji.

Aktualni presjednik HKP-a Vice Vukojević bio je prvi dužnosnik Republike Hrvatske koji je položio vijenac na Bleiburškom polju. Također, inicijator pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad bleiburškom komemoracijom. Glavni tajnik HKP-a Bože Vukušić više od dvadeset godina koordinator je priprema i provedbe komemoracije na Bleiburškom polju. Od osnivačkog Sabora HKP-a 2004. godine, vodstvo Udruge sudjeluje na komemoracijama žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda:

- u Bleiburgu u Austriji
- u Teznom kod Maribora, kod Hude jame i na Kočevskom rogu u Sloveniji
- na Bilama i na Radimlji kod Stoca u BiH,
- na Macelju, Mirogoju, Udbini, kod Jazovke, u šumi Lug kod Bjelovara…

Vodstvo HKP-a polagalo je vijence i za žrtve komunističkih logora Stara Gradiška, Goli otok i Sveti Grgur, ali i ratnog i poratnog logora Jasenovac.

Također, HKP je suorganizator komemoracija za žrtve Akcije Feniks '72 te sudjeluje u podizanju spomenika u njihov spomen.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: bl/Foto: HKP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.