Obljetnica 'malog Vukovara': Imala je svoj proboj, ima masovnu grobnicu, drugu po veličini iza Ovčare. Ipak, nije ju posjetio niti jedan predsjednik...

12.09.2014. 20:19:58

Danas je obljetnica proboja iz Hrvatske Kostajnice. Slabo se zna da su 12.09.1991. godine, oko dva mjeseca prije pada Vukovara, mnogi branitelji i civili H. Kostajnice po posljednji put ugledali banijska praskozorja. Neki su zarobljeni i poslani u logore, mnogi su ranjeni, neki pobijeni, a oni preživjeli napustili svoj grad u tužnoj koloni pod mučnim okolnostima... Ratnici s Banovine slažu se da se o tragediji Hrvatske Kostajnice, ali i Banovine općenito malo zna. Današnja obljetnica samo je jedan od načina kojim tamošnji stanovnici čuvaju sliku stradalnika Domovinskog rata, od kojih su mnogi tek nakon niza godina identificirani po grobnicama. U krugu od 35 kilometara, pobijeno je oko 400 ljudi. Cijela Banovina bila je gotovo pet godina ogromna bojišnica s puno teških priča. Proboj iz Hrvatske Kostajnice, jedna je od njih... Po riječima sudionika rata u Hrvatskoj Kostajnici - ona je padala dva puta. Prvi put krajem srpnja, 1991. godine pod nejasnim okolnostima, kada je već za dan, dva vraćena pod kontrolu hrvatske vojske. Njen konačan pad dogodio se na današnji dan i može se reći da je prvo palo brdo ''Djed'' na kojem je tada zarobljeno oko 60 branitelja, što iz policije, što iz Zbora narodne garde. Srpska vojska odvela ih je na cestu kod željezničkog kolodvora, potrpala u kamione i odvezla u selo Kukuruzari. Strpali su ih u društveni dom, a nakon dan dva odveli u logor u Glinu. Paralelno s ovim zbivanjem, u ranim večernjim satima oko 300 branitelja među kojima je bilo i ''domaćih'', stješnjeno sa svih strana bilo je prisiljeno prijeći u Bosansku Kostajnicu gdje su predali oružje. Bila je to mučna predaja. Zatvorili su ih u kino dvoranu i sutradan po njih poslali autobuse koji su ih odvezli u Manjaču. Branitelji iz Hrvatske Kostajnice su, međutim prethodno pobijeni. Istovremeno, civili i nešto branitelja koji su ostali u Hrvatskoj Kostajnici formiraju kolonu koja se kretala prema Rosuljama, Slabinjama, Baćinu, pa prema Hrvatskoj Dubici i Novskoj. Kod Rosulja se, međutim iz srpskih kuća otvara paljba prema koloni, a puca se i iz brda Bosanske Kostajnice. Tu nažalost ginu neki branitelji, a tijela nekih još uvijek nisu pronađena. Ionako oslabljena kolona u Slabinjama nalijeće na protutenkovske mine. I ove mine požnjele su žrtve pa je većina iz kolone svoj proboj nastavila pješice i uspjela se dočepati slobodnog teritorija. Za ovaj proboj mnogi tvrde da je unatoč spontanosti i slaboj organizaciji bio relativan uspješan. Tvrdi se i da je razlog uspješnog prelaska kroz okupirane teritorije bila predaja u Bosanskoj Kostajnici koja je poprilično odvukla pažnju Srba.  
  • Autor: S.Vučković/Dnevno.hr
  • Photo: Screenshot
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.