Obljetnica masakra u Dalju: Djeca ubojica danas su načelnici u hrvatskoj policiji

01.08.2016. 14:23:39

Danas se obilježava 25. obljetnica napada na Policijsku postaju u Dalju kod Osijeka, u kojemu je ubijeno 39 osoba-  dvadeset policajaca, petnaest pripadnika ZNG-a te četiri člana civilne zaštite. Na podunavsko selo iz Srbije je tada preko erdutskog mosta krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i “teritorijalci”. Naredba je bila: „Zarobljavanja ne smije biti!“, a ono što je uslijedilo smatra se jednim od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu. Za krvavi zločin još uvijek nitko nije odgovarao. – Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 150 osoba, imenom i prezimenom još 1993. godine. Nitko još nije procesuiran. Djeca onih koji su sudjelovali u napadu rade danas u policiji, vojsci – više puta je isticao Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik daljske policije kojem je u ratu poginulo osmero članova obitelji. 124580_62709b953ece3dddce7b[1] Dalj je 40 dana držao neprijatelje ‘s one strane Dunava’. Susjedno je Bijelo Brdo blokirano još 15. lipnja, no u Dalju su radile pekarnice, trgovine, civilni je život tekao. – Za to vrijeme, Osijek se pripremio za obranu od krvavog neprijatelja. Isto se tako i Vukovar tri-četiri mjeseca branio dok se Hrvatska naoružavala. Svi koji su stradali u Dalju bili su dragovoljci, mogli su otići, ali nisu izbjegli sukob, nego su dali svoje živote u obrani. Treba reći istinu i staviti točku – poručio je Kovčalija, kojemu je osmero članova obitelji poginulo u ratu. Na Dalj je iz Srbije preko erdutskog mosta jurišala 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i “teritorijalci”. Zapovjednik Enes Taso još je u srpnju naredio: „Zarobljavanja ne smije biti!“ Ono što je uslijedilo poznato je kao jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu. Meta nisu bili samo punktovi, „padalo“ je redom. Šestoricu gardista prisili su da se skinu goli i sjednu na klupu u hodniku škole te ih potom smaknuli iz mitraljeza.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.