OBLJETNICA U BASTAJSKIM BRĐANIMA

13.11.2020. 16:19:00

U Bastajskim Brđanima nedaleko od Grubišnog Polja obilježena je 29. obljetnica pogibije dvanaest hrvatskih branitelja iz Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja.

 Porušene kuće kao i tih ratnih godina, a život se u Bastajske Brđane nije vratio. Samo spomen-obilježje podignuto u čast poginulim braniteljima podsjeća da se ovdje prije nešto više od dva desetljeća vodila bitka za slobodnu Hrvatsku u kojoj su, nažalost, brojni položili živote. I dobili slobodnu Hrvatsku, koja je dana na upravljanja svima nama, čulo se u Bastajskim Brđanima, ali i podsjetilo kako neki zaboravljaju žrtvu Domovinskog rata.

„Prisjećamo se danas teških vremena i nemilih događanja iz ratne 1991. godine, kada su braneći domovinu Hrvatsku i sve nas od nadmoćnijeg neprijatelja, ginuli najbolji i najodaniji sinovi hrvatskoga naroda. U ime Bjelovarsko – bilogorske županije, u ime svih njezinih žitelja kao i svoje osobno, zahvaljujem svima onima koji su dali svoj doprinos u obrani jedine nam domovine Hrvatske. 
Ono što danas možemo učiniti je doći i pokloniti se njihovoj žrtvi, izraziti zahvalnost za sve što su učinili, izraziti zahvalnost i suosjećanje Vama dragi roditelji, djeco, obitelji, koji njihov odlazak osjećate svaki dan, kod svakog rođendana, kod svakog obiteljskog trenutka. Ono što možemo učiniti na ovim tužnim obljetnicama je biti uz Vas, pružiti vam ruku saučešća, zahvalnosti, te moliti zajedno našega nebeskog Oca da podari pokoj vječni dušama onih koje smo „prekrili zastavom i mahovinom“, moliti nebeskog Oca da Vama da snage i pruži utjehu, a svima nama ostalima mudrosti da cijenimo i čuvamo tekovine slobode „u kom sva blaga višnji nam Bog je dao“.  

U još ne tako davno porušenim selima i gradovima, sve je više obnovljenih kuća i dvorišta, obnovljenih crkava, život se nastavlja, posljedice rata se sve više saniraju i za nekoliko desetljeća više neće biti uočljive. Ali ono što će ostati ovdje je ovaj spomenik poginulima koji će i dalje u budućnosti pričati o hrabrim dečkima 55. samostalnog bataljuna iz Bjelovara, Protudiverzantske satnije OZ Bjelovar i 77. Samostalnog bataljuna iz Grubišnog Polja. Ono što će biti i ostati za budućnost je miraz, koji nosimo svi mi zajedno, kroz živu riječ svjedočiti o dignitetu i veličini obrambenog i nametnutog nam rata.

Prošle su  godine od nemilih događaja na ovim prostorima, prošlo je gotovo 30 godina nakon završetka Domovinskog rata, na te događaje ne možemo utjecati, ali ono na što možemo i moramo utjecati je naša sadašnjost i budućnost. Uvažavanje hrvatskih branitelja i njihovih stavova, njegovati svakodnevnu komunikaciju s njima je imperativ nas koji sudjelujemo u tijelima vlasti, bilo na lokalnom, bilo na državnom nivou.” – rekla je zamjenica župana na Komemoraciji u Bastajskim Brđanima.

Za sve poginule branitelje brojna izaslanstva predvođena obiteljima stradalih položila su vijence i zapalila su svijeće kod spomen-obilježja u Bastajskim Brđanima, a u župnoj crkvi u Bastajima služena je Sveta misa zadušnica za duše poginulih domoljuba.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.