Obljetnica velikosrpskog napada na policijsku postaju u Glini 1991.

25.06.2015. 20:26:33

Samo nekoliko sati nakon što je Sabor Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine usvojio Deklaraciju o samostalnosti Republike Hrvatske i prekidu državnopravnih veza s Jugoslavijom, pobunjeni velikosrpski agresori su u Glini izvršili prvu oružanu akciju, napad na policijsku postaju u Glini, sa ciljem nasilnog preuzimanja vlasti i pripajanja toga dijela Hrvatske tzv. srpskoj krajini. Snažan oružani otpor srpskim paravojnim postrojbama pružili su hrvatski policajci aktivnoga i pričuvnog sastava glinske policijske postaje, zajedno s pripadnicima Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko. U napadu velikosprkih agresora koji su opkolili policijsku postaju, poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom, nekoliko je policajaca ranjeno, a nakon što su pobunjenici zauzeli postaju, 16 hrvatskih policajaca je zarobljeno i odvedeno u kninski zatvor. Taj događaj, odnosno 24. obljetnica prvog oružanog otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu, obilježit će se u Glini u petak, 26. lipnja, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline. Položit će se vijenci na grob poginulog Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu te ispred Središnjeg križa na glinskom Trgu bana Josipa Jelačića. Ispred zgrade glinske Policijske postaje sudionici svečanosti će dočekati sudionike 10. memorijalne atletske utrke "Tomislav Rom", a potom će nazočiti svetoj misi u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka. Svečani prigodni program će u podne početi u glinskom Hrvatskom domu. Inače, u napadima srpskih paravojnih postrojba na Glinu 1991. po prvi puta se spominje i Dragan Vasiljkovic poznatiji kao kapetan Dragan, Srbijanac iz Australije koji u vojnom kampu Golubić kraj Knina uspostavlja bazu za obuku specijalnih jedinica. Vasiljković je osmislio i proveo napad na Glinu, a postoji i snimka na kojoj se nalazi pred glinskom Policijskom postajom

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.