Obnovljenim sudskim procesom Lora krše se međunarodne norme

31.01.2017. 09:18:53

U podnesku dokazujemo što je u konkretnim slučajevima na Dalmatinskom području radila južna grupa terorističke skupine pod nazivom Labrador, poručio je Burazer Odvjetnik Vinko Burazer, branitelj trećeoptuženog Emilia Bungura u obnovljenom sudskom procesu Lora, u ponedjeljak je od Županijskog suda u Splitu zatražio obustavu kaznenog postupa, za koji je glavna rasprava na Županijskom sudu zakazana za utorak, 31. siječnja, tumačeći da se tim sudskim procesom krše sve međunarodne pravne norme kao i hrvatsko zakonodavstvo. U obnovljenom i objedinjenom sudskom procesu Lora 1 i Lora 2 petoricu bivših hrvatskih vojnih policajaca Tomislava Duića, Emilia Bungura (koji su u istražnom zatvoru), te Anđelka Botića, Tončija Vrkića i Antu Grdića, optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratni zločin 1992. godine  protiv civila i ratnih zarobljenika u vojno-istražnom centru Lora. "Mi smo danas dostavili podnesak Županijskom sudu u Splitu glede ročišta koje se sutra održava pred tim sudom u nastavku postupaka Lora 1 i Lora 2, koji su sada objedinjeni u obnovljenom postupku, i u tom smo podnesku predložili predsjedniku vijeća Županijskog suda da obustavi taj kazneni postupak", rekao je odvjetnik Burazer u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Splitu. Istaknuo je da se u podnesku  dokazuje kako se ovim sudskim procesom krše sve međunarodne pravne norme kao i hrvatsko zakonodavstvo. "U podnesku dokazujemo zločine grupe pritvorenika iz 1992. godine u Lori, koje je tadašnji zamjenik vojnog tužitelja u Split, Mladen Bajić okvalificirao, kao špijunsko-terorističku grupu, odnosno dokazujemo što je u konkretnim slučajevima na Dalmatinskom području radila južna grupa terorističke skupine pod nazivom Labrador", rekao je odvjetnik Burazer. Predsjednik Udruge veterana branitelja 72 bojne Vojne Policije, Zlatko Čipčić, istaknuo je da do 2000. godine Lora nikada nije spominjana u kontekstu ratnih zločina. "Tri dana prije tjeralice za generalom Antom Gotovinom u rujnu 2000. godine Lora je proglašena ratnim zočinom",  rekao je Čipčić. Tvrdi kako 'slučaj Lora' pokazuje da Državno odvjetništvo RH "nije hrvatsko nego je u službi nekih drugih snaga." Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Ivan Turudić, rekao je kako slučaj Lora ilustrira da su "hrvatska Vlada i Sabor trebali smjeniti čelnike DORH-a Dinka Cvitana i Mladena Bajića."

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.