Obračun s profiterima: Država počinje sudski goniti 7700 sudionika pretvorbe?

26.06.2013. 11:11:44

Postavlja se pitanje kako to da se ništa nije poduzimalo gotovo 20 godina, budući da su sporni ugovori većinom sklapani ranih devedesetih, na počecima privatizacije. Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na čijem je čelu Mladen Pejnović, otkrio je da je 7700 vlasnika dionica u 3720 domaćih poduzeća prekršilo pravila o povlaštenom otkupu dionica i tako oštetilo državu kao njihova prodavatelja, piše Slobodna Dalmacija. Nakon pokretanja postupka stvarno stanje bit će jasnije kao i kolika je šteta. Prema nalazu DUUDI-ja, takvih je ugovora čak 9811, što daje ukupnu vrijednost mogućih tužbi od najmanje 200 milijuna tadašnjih DEM. Riječ je, dakle, o pojedincima koji su imali i više “povlaštenih” ugovora s HFP-om, što je samo po sebi protuzakonito jer se povlastica može iskoristiti samo jednom. Vlasnici bi, naime, prestali otplaćivati preuzete dionice, ali bi njima raspolagali kao da su ih otplatili, pa ih preprodavali ili prenosili na menadžere koji su ovladali poduzećima u pretvorbi. Postavlja se pitanje kako to da se ništa nije poduzimalo gotovo 20 godina, budući da su sporni ugovori većinom sklapani ranih devedesetih, na počecima privatizacije. DORH je tijekom 2004. zauzeo stav da je prijenos neotplaćenih dionica i upravljanje njima teško kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminaliteta. Do sada je podignuto 8 kaznenih prijava za ovu vrstu kriminala. Odvjetnik Hrvoje Bićanić smatra kako se iz tekuće sudske prakse ne može se izvesti zaključak da je počeo obračun s pretvorbenim kriminalom i ratnim profiterstvom. - Razlog i cilj ustavnih promjena vezanih uz pretvorbu i privatizaciju bio je omogućavanje kažnjavanja počinitelja teških kaznenih djela u pretvorbi, kao i omogućavanje da se poreznim mehanizmima dio nepravedno preraspoređenog društvenog bogatstva vrati društvenoj zajednici. Gledajući što se događalo nakon tih ustavnih promjena, zasad se nameće zaključak da su one poduzete radi jednog sudskog procesa koji je okončan prvostupanjskom osuđujućom presudom – rekao je Bićanić ciljajući na proces Ivi Sanaderu. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.