Obrana traži puštanje Perkovića i Mustača iz pritvora!

09.12.2015. 15:03:34

Obrane Zdravka Mustača i Josipa Perkovića predale su poslijepodne sudskome vijeću Višeg zemaljskog suda u Münchenu zahtjev na više od 130 stranica. Traže puštanje Perkovića i Mustača iz pritvora. Svoj zahtjev zasnivaju na tvrdnji kako nema osnovane sumnje za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu, navodi HRT. “Saslušani su svi bitni svjedoci koje je predložila optužba i više nema osnovane sumnje”, rekao je Perkovićev branitelj odvjetnik Anto Nobilo. Obrana senatu kojim predsjeda sudac dr. Manfred Dauster predlaže puštanje iz pritvora prije nego što su istekle dvije godine otkako je Josip Perković pritvoren u zatvoru Stadelheim u Münchenu. Zdravko Mustač Perkoviću priključio se u odvojenom zasebnom pritvoru u travnju 2014. godine. Svjedočenje Bilušića Sudsko vijeće poslijepodne je videovezom sa sudom u Zagrebu ispitivalo bivšeg načelnika Prvog odjela Udbe SR Hrvatske Svetoslava Bilušića, koji je organizirao praćenje i nadziranje kontakata i udovice Stjepana Đurekovića. Rekao je sucu Dausteru da je već prestao raditi u službi u doba kad je Đureković ubijen. Sudac ga je pitao kako to da je otvoreno o likvidacijama govorio prije četiri godine hrvatskoj policiji u Zagrebu, a sada govori drukčije. Bilušić niječe da je obrađivao Đurekovića i ne sjeća se da ga je, kaže, zanimala priča o Đurekoviću. “Vi ste prvi Hrvat koji bi htio da povjerujem kako ne znate ništa o smrti Stjepana Đurekovića, to je smiješno”, rekao je sudac Dauster. “A policiji u Zagrebu svašta ste rekli”, dodao je sudac. Bilušić je zatim opet tvrdio kako se ničeg ne sjeća iako je operativno vodio mnogo važnih aktivnosti SDS-a. Tako ga je sudac Dauster zapitao: “Što ste radili 28.9.1982. u proširenom kolegiju?” Opet je rekao kako se ne sjeća.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.