OBRAT U ZADRU: Žigosana djevojka sama je htjela slovo “U” na ramenu!?

09.02.2019. 11:23:25

U slučaju “žigosane” djevojke iz Zadra (V. S.) , na koji su reagirali brojni političari, od Milorada Pupovca do premijera Andreja Plenkovića, sudeći prema informacijama do kojih je došao Zadarski.hr, dogodio se veliki obrat. Djevojka (15) koju je u srijedu njezin kolega u prvom razredu zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole „žigosao“ vrućim upaljačem i napravio na ramenu znak slova ‘U’, na svojem Facebook profilu, na naslovnoj fotografiji, ponosno pozira u majci s ustaškim znakovljem, gdje je prvi kvadratić na hrvatskom grbu bijele boje. Preciznije radi se o majicama koje je radila jedna udruga iz Zagreba i na kojoj  piše “OSTAŠE U HRVATSKOJ”. No simbolika je jasna.

“Malo po malo, došlo se i do druge strane priče koja je zgrozila Hrvatsku, a to je da je djevojka, s velikom vjerojatnošću, sama dopustila ili zatražila od razrednog kolege da joj na ramenu napravi slovo ‘U’. Govorimo, dakako, o velikoj vjerojatnosti, nastaloj na temelju brojnih razgovora s njenim školskim kolegama!, piše Zadarski.hr

Jedna njezina poznanica kazala nam je slijedeće: „Pošto živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u Terre viđam tako i ***** koja često dolazi u ustaškim majicama ide u Admirala… Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…“

Nedugo nakon što smo u petak ujutro na Facebook profilu otkrili kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem te o tome htjeli razgovarati s njezinim ocem, Albancem Ademom Shala, ta profilna fotografija je ‘nestala’ i zamijenjena je njezinom slikom sa cvjetićima u kosi.

Istodobno, u petak ujutro je zadarska policija protiv učenika koji je djevojku „žigosao“ i potom joj rekao da se sada može hvaliti da je ustaša, podignula kaznenu prijavu zbog tjelesne ozljede, no sa kvalificiranim, težim oblikom – tjelesnom ozljedom iz mržnje.

Otac djevojke, kojega smo u petak ujutro nazvali za objašnjenja, kazao nam je da ne može razgovarati.

– Ne mogu sada razgovarati jer sam sa mojim djetetom došao u policiju. Napadnuta je opet, prijetili su joj – rekao je uzbuđenim glasom Shala, dodajući da je bilo više oblika prijetnji, te da su njegovoj kćerki u pomoć priskočila dvojica učenika.

– Onaj koji je prijetio je rekao da će je pronaći u kvartu, a i ja osobno dobivam prijetnje – rekao je Shala.

Ravnatelj škole Jozo Dragić, na naše insistiranje da objasni zašto odmah u srijedu nije policiji prijavio događaj, objašnjavao nam je da su djeca poslana sa sata tjelesnog k njemu u ured, jer je profesorica primijetila slovo ‘U’ na ruci djevojke te da su ga preklinjali da ništa ne poduzme, da su oni prijatelji.

– Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah – rekao nam je Dragić u petak u jutarnjim satima.

Nekoliko sati kasnije, nakon reakcija iz Zagreba i medijskog pritiska ravnatelj je, shvatio da je događaj ipak morao prijaviti.

– Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Ja nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju – kazao je Dragić.

Očekujete li sankcije?

– Izgleda da očekujem. Na žalost – odgovorio je ravnatelj Jozo Dragić.

Na pitanje bi li, nakon svega, danas drugačije postupio  odgovara:

– Vjerojatno bih. Ne bih poštovao volju djece. Ujedno, dok traje proces, iz škole više nećemo davati izjave. Stručne službe surađuju s policijom i drugim nadležnim službama – rekao je ravnatelj Dragić.

U zadarskoj policiji u petak su potvrdili da su dobili dojavu o prijetnjama djevojci. Na razgovoru u policiji bili su djevojka i njezini roditelji, te druge osobe koje bi mogle imati saznanja o ovom događaju, kazala je Sonja Šimurina iz PU zadarske.

“Neslužbeno doznajemo” , piša zadarski portal, da policija  istražuje i Facebook profil djevojke, zbog njezine fotografije na kojoj nosi majicu s ustaškim znakovljem.”

Što će sad Pupovac pokaže li se to točnim. U Imotskom ustaše iz Kine, a u Zadaru Albanke.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.