Obuka iz preživljavanja za kadete Hrvatske vojske u Udbini

22.02.2018. 10:12:02

U vojarni “Josip Jović” u Udbini u razdoblju od 11. do 23. veljače 2018. godine 79 kadeta 12. i 13. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” obučava se na Zimskom kampu. Pred mlade kadetkinje i kadete stavlja različite izazove, privikavanje na rad i život u otežanim klimatskim uvjetima na nepoznatom terenu te primjenu stečenih znanja iz taktike, pješačkog naoružanja, vođenja i zapovijedanja. Na zimskom kampu sudjeluje 79 kadeta od čega je 73 kadeta iz 13. naraštaja, odnosno studenata treće godine studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo, a njih šest iz 12. naraštaja. Među kadetima nalazi se 21 kadetkinja, priopćio je MORH “Prije odlaska na Udbinu kadeti su prolazili intenzivnu obuku koliko god je to bilo moguće zbog njihovih fakultetskih obveza. Po tri sata tjedno provodili smo s njima u teoriji kako bi na Udbini mogli provesti u praksi”, ispričao je zapovjednik Zimskog kampa 3 satnik Mirko Ištuk i rekao kako kadeti zadaće odrađuju ozbiljno i kvalitetno. U sklopu temeljne obuke iz preživljavanja u zimskim uvjetima uče se kako napraviti sklonište, zapaliti vatru, pronaći hranu i vodu, čuvati opremu, znati iskoristiti sve što nađu u prirodi. “Prošle godina kadeti su na otvorenom proveli samo jednu noć, a ove godine provest će na otvorenom dvije noći. Samostalno grade nastambe gdje će prespavati i sve to prilagođeno zimskim uvjetima, odnosno niskim temperaturama. Uz navedeno, uče primjerice hodati s krpljama te sve ono što im je potrebno za snalaženje u zimskim uvjetima jer je ovdje na terenu sada preko metar snijega”, rekao je zapovjednik Ištuk. U sklopu Zimskog kampa 3 kadeti prolaze taktiku na razini pješačkog voda, i to tako da sami planiraju i provode zadaću te se u sklopu obuke iz vođenja i zapovijedanja stavljaju u uloge zapovjednika satnije, voda i desetine te vođa timova. Posebna pažnja, kao i na svakoj ovakvoj obuci, posvećena je upravo sportskoj spremi kadetkinja i kadeta pa je u sklopu zimskog kampa održan i sportski dan, gdje su se kroz razne vještine – gađanja iz zračne puške i pištolja, bacanja školske bombe te vojne hodnje – natjecali između desetina.

Foto: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.