Od 1. listopada ostaju bez plaća ukoliko ne prihvate Linićeva pravila

29.07.2013. 09:39:47

Ni u ovoj godini Vlada neće uspjeti ostvariti zacrtano smanjenje ukupnih troškova za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama. Pokazuje to izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci, ali u neslužbenim razgovorima ta procjena je potvrđena i u Ministarstvu financija.

Vlada je planirala na plaće zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama potrošiti 20,7 milijardi kuna u što nisu uključene plaće u zdravstvu. To je značilo da će troškovi zaposlenih biti 1,2 milijarde kuna manji nego lani. Međutim, prema podacima što ih je predstavilo Linićevo Ministarstvo troškovi zaposlenih u prvih pola godine manji su za 365 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani i to zahvaljujući, kako je navelo to ministarstvo u objašnjenju, smanjenju bruto plaća za tri posto od 1. travnja, učinku uvođenja Centralnog obračuna plaća (COP) i uštedama na troškovima zaposlenih u sektoru obrane. Iako će smanjenje koeficijenata u drugom polugodištu imati jači učinak nego u prvom, jer će se primjenjivati svih šest mjeseci malo je vjerojatno da će država do kraja godine na plaćama ostvariti trošak za 900 milijuna kuna manji nego u drugoj polovici 2012, piše Novi list. Puno je vjerojatnije da će u ostatku godine država smanjiti rashode za plaće u odnosu na lani za najviše pola milijarde kuna, tako da bi željeni cilj o smanjenju za 1,2 milijarde kuna mogao ostati kratak za čak 400 milijuna kuna.

Ministrove prijetnje

U Ministarstvu financija napominju da se i dalje nastavljaju problemi s uključivanjem pojedinih sektora u COP, pa je nedavno Ministarstvo financija moralo upozoriti odgovorene u zdravstvu, znanosti, u što su uključena i sveučilišta, te obrazovanju da nakon 1. listopada ove godine njihova plaće neće biti isplaćene ukoliko ne budu obračunate kroz COP. "I sveučilišta i bolnice pokazuju otpor, zamislite kad im ministar financija mora prijetiti da plaća neće biti ako ne dostave potrebne podatke za Centralni obračun. Oni se brane kako je njihov obračun plaća drukčiji, da imaju različit sustav i da se ne mogu uklopiti u COP. Pa zato je COP i formiran, da se svima koji dobivaju plaće iz državnog proračuna one obračunavaju na jednom mjestu", ističe sugovornik iz Ministarstva financija. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.