Od 1. srpnja brže preko schengenske granice

28.06.2013. 09:38:00

Iako Hrvatska ulaskom u EU od 1. srpnja neće automatski postati članicom schengenskog prostora, hrvatski državljani će, zahvaljujući zajedničkoj graničnoj kontroli brže putovati preko scgehngenske granice.Zajednička granična kontrola ("One Stop Control") obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja. Ulaskom Hrvatske u EU hrvatskim putnicima se na granici sa Slovenijom i Mađarskom više neće izdavati evidencijski kartoni za otiskavanje graničnih pečata, što je dosad bio slučaj. Budući da hrvatski državljani od 1. srpnja postaju građani Unije nad njima će se prilikom ulaska u Schengen provoditi samo osnovna granična kontrola, kao i prema državljanima zemalja članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora, koji će za ulazak u Hrvatsku trebati samo osobnu iskaznicu. Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i sl. Kontrola na granici sa Slovenijom i Mađarskom bit će ukinuta s ulaskom Hrvatske u schengenski prostor čije će se unutarnje granice moći prelaziti bez kontrole bilo kada i gdje. Hrvatska za Schengen može aplicirati dvije godine nakon ulaska u EU. Od 1. srpnja hrvatske istočne granice postat će vanjske granice Europske unije pa će građanima susjednih zemalja koje nisu članice EU-a za ulazak u Hrvatsku trebati biometrijska putovnica, osim građana BiH s hrvatskim dokumentima. Državljani tih zemalja koji nemaju beometrijsku putovnicu za ulazak u Hrvatsku, odnosno EU, trebat će vize. Hrvatski granični policajci će prema građanima trećih država, osim osnovne kontrole provoditi, kao i dosad, temeljitu kontrolu koja uključuje i provjeru ispunjavanja uvjeta za ulazak i izlazak iz Hrvatske prema schengenskim pravilima, sustavno unošenje pečata i procjenu potrebnih sredstava za uzdržavanje. No, kad je riječ o procjeni potrebnih sredstava za uzdržavanje, u MUP-u kažu da se taj postupak u Hrvatskoj nije mijenjao od 2004. te da granični policajci neće turistima prebrojavati eure. Nove pogranične propusnice s elektroničkim nosačem izdavati će se od 1. srpnja. Hrvatska će ih izdavati stanovnicima pograničnog područja u BiH, a BiH pograničnim stanovnicima u Hrvatskoj.  
(Hina) 
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.