'Od iduće godine Hrvatska službeno postaje članica nove Jugoslavije zahvaljujući Josipoviću! Njegovu kampanju vodi Puhovski'

17.07.2014. 09:59:10

"Dolazak Angele Merkel je dobar za Hrvatsku, a on je potvrda tradicionalno dobrih odnosa između naše zemlje i Njemačke. Kancelarka je sama rekla da je njezin prijateljski dolazak i na državničkoj i na ljudskoj razini", napominje naš sugovornik.

U razgovoru za PolitikuPlus politički analitičar Žarko Puhovski zaključio je kako je dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u Hrvatsku veliki vanjskopolitički uspjeh predsjednika Ive Josipovića. No, s druge strane, njemačka kancelarka sudjelovala je na plenarnom sastanku Brdo-Brijuni procesa, drugim riječima tek je protokolarno došla u našu zemlju s obzirom na to da se sastanak u njoj odvijao. Jednako tako, nije se susrela s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, što također šalje neku poruku. Merkel je priliku da dođe u Hrvatsku imala i u trenutcima kada smo slavili ulazak u Europsku uniju, ali svoj dolazak nije ostvarila. Stoga se valja zapitati treba li se njezin dolazak na ovaj sastanak pripisati Josipoviću ili je to tek procedura koju je najmoćnija žena svijeta ispoštivala?

Predsjednik Hrvatske zore - stranke naroda, Milan Kujundžić, začudio se činjenicom da jedan pametan i nepristran intelektualac, kao što je to po njegovu mišljenju Puhovski, ovako jednoglasno interpretira dolazak Merkelove u našu zemlju. "Dolazak Angele Merkel dobar je za Hrvatsku, a on je potvrda tradicionalno dobrih odnosa između naše zemlje i Njemačke. Kancelarka je sama rekla da je njezin prijateljski dolazak i na državničkoj i na ljudskoj razini", napominje naš sugovornik. Da je Merkel željela posebno istaknuti hrvatskoga predsjednika, tada bi to i učinila, ali u njezinu dolasku ulogu ima i povijesna bliskost između dvaju naroda, misli predsjednik Hrvatske zore. "Svatko ima pravo na svoje viđenje, Puhovski je nezavisni intelektualac i to treba poštovati", smatra Kujundžić. Također, dodaje da njemačka kancelarka nije poslala nikakvu poruku time što se nije sastala s Milanovićem, ali jednako tako valja imati na umu da je upravo Josipović više zaslužan za sramotni Lex Perković nego premijer.

Dobri odnosi između Hrvatske i Njemačke izgrađeni su prije nego što je Ivo Josipović stupio na vlast, smatra HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir. Naša sugovornica podsjeća da su nam upravo Nijemci tijekom Domovinskoga rata puno pomogli, a uz to bili su nam korisni saveznici u trenutcima kada je bilo potrebno priznavanje naše zemlje. "Smiješno je da se zasluge za njezin dolazak sada bilo kome pripisuju, pa tako i predsjedniku Josipoviću. Hrvatska i Njemačka prijateljske su zemlje koje surađuju. Predsjednik ju je sigurno pozvao i odradio taj dio aktivnosti, ali i ranije se događalo da njemački političari posjećuju našu zemlju", prokomentirala je Petir.

Kakve veze ima dolazak Angele Merkel s Ivom Josipovićem, pita se predsjednik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić koji kaže da je to međunarodni projekt na koji bi ona došla bez obzira na to tko vodi državu. "Josipović nije zaslužan za njezin dolazak, ali na žalost, on ju je dočekao u ime hrvatske države rukujući se s njom bezdušno, hladno i mrtvo", komentira Lukić. Prema njemu, predsjednik se uopće ne veseli dolasku kancelarke Merkel jer ona kontrolira njegovu zamisao oko zapadnog Balkana. "Ona je podržala zapadni Balkan po pitanju investicija i ulaganja, ali ne i s obzirom na to da se stvara neka nova Jugoslavija. Puhovski je promotor Josipovićeve politike i on je njegov promotor za nove predsjedničke izbore. Prikazuje ga uspješnim, ali to je i dio njegove politike koja gura Hrvatsku u regiju pretvarajući nas u zapadni Balkan, stvarajući novu jugosferu", oštar je naš sugovornik. Prema njemu, Hrvatska je mediteranska i europska zemlja, a to je put koji moramo slijediti. Trebamo ići prema zapadu, a ne se ponašati prema modelu zapadnog Balkana. "Do lipnja 2015. godine službeno će se proglasiti novi oblik Jugoslavije, odnosno zapadni Balkan u sklopu kojega će biti i Hrvatska", uvjeren je Lukić. U skladu s tim dogodilo se i gospodarsko objedinjavanje pa je Ivici Todoriću dopuštena kupnja Mercatora, a s druge strane tu je i Ivica Mudrinić koji se zalaže za takvo nešto. "Po podatcima koje posjedujemo, on je za vrijeme služenja vojnoga roka postao KOS-ovac, prije nego što je otišao u Kanadu. Njemu je cilj obnavljanje Jugoslavije", smatra Lukić. Po njemu, Mudrinić bi trebao razmisliti o dovođenju nove tehnologije u našu zemlju, a umjesto toga usluge telekoma svako malo poskupljuju. Također, posao koji bi morao imati na umu jest kako platiti odštetu hrvatskom narodu koji je platio telekomunikacijsku infrastrukturu. "Nakon toga Mudrinić je sudjelovao u sumnjivim privatizacijama telekoma, a danas nas pod krinkom da se teško probiti na zapad gura u novu Jugoslaviju. S takvima ćemo teško uspjeti", zaključuje Lukić.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor: