OD PONEDJELJKA POPISIVAČI KUCAJU NA VRATA! Evo kako ćete razlikovati prave popisivače od prevaranata

26.09.2021. 10:43:00

Danas je zadnji dan kada se građani, u procesu popisa stanovništva 2021. godine, mogu sami popisati putem interneta.

Kako je već poznato, popis se provodi u dvije faze.

Od 13. do nedjelje 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani, a od od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021. 

Terensko popisivanje počinje u ponedjeljak 27. rujna

Terensko popisivanje u Popisu 2021. počinje 27. rujna 2021. i traje do 17. listopada 2021. U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove. Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisivači će obilaziti kuće, ako ste se sami popisali, trebate im samo dati šifru

U fazi terenskog popisivanja (faza CAPI) popisivači će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja (faza CAWI).

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na Vašu adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Kako prepoznati popisivače?

Popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu covid-potvrdu.

Ciljevi Popisa stanovništva 2021.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (u nastavku teksta: Popis 2021.) najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje. Cilj je Popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati Popisa služe, osim za analizu stanja utvrđenoga Popisom, i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.