Od “velike Srbije” do Beogradskog pašaluka

18.12.2013. 11:13:19

b5027d0102a4a8048d6c376341ca6705_L

Posljednji događaji u Vojvodini sve više izgledaju kao da srbijanska vlada pokušava odvući pozornost Europske unije od Kosova i velikih problema koje tamo ima te u tišini potpuno pripojiti svoju sjevernu pokrajinu ukidanjem prefiksa autonomna.
Naime, početkom ovog mjeseca Ustavni sud Srbije odlučio je da pojedine odredbe Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u skladu sa srbijanskim ustavom te je dao rok od šest mjeseci da se vodeći pravni dokument Vojvodine uskladi s Ustavom. Više nego očajan potez službenog Beograda, koji ne može riješiti probleme na Kosovu pa sada brže-bolje pokušava ukinuti sva prava i promijeniti zakone u Autonomnoj pokrajini Vojvodini kako mu se ne bi dogodio scenarij identičan onom u Prištini. DVERI PROTIV AUTONOMIJE Inače, odlukom Ustavnog suda Republike Srbije utvrđeno je da “nisu u suglasnosti s Ustavom one odredbe Statuta koje se temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut AP Vojvodine njezin konstitutivni akt kojim pokrajina ima ovlasti urediti svako pitanje za koje smatra da je od interesa za nju”, neovisno o tome je li uređenje tog pitanja dio isključivo ustavne ili zakonske materije. Pri tome je to isto tijelo utvrdilo da su neustavne i one odredbe Statuta kojima se propisuju nove ili drukčije nadležnosti AP Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom. Ovom odlukom Ustavni je sud okončao postupak ocjene ustavnosti vojvođanskog statuta, ali je odlučio na šest mjeseci odgoditi objavljivanje svoje odluke u Službenom glasniku Republike Srbije kako bi se izbjegle posljedice pravne praznine koja bi nastala nakon prestanka važenja neustavnih odredbi Statuta. Odvojene zahtjeve za ocjenu ustavnosti vojvođanskog statuta uputile su prethodno Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i Udruženje za zaštitu ćirilice i srpskog jezika “Ćirilica” iz Novog Sada, ustvrdivši da najviši pravni akt Vojvodine ima niz protuustavnih i protuzakonitih odredbi i da se njima, na teritoriju Srbije, “stvara država u državi”. Ovakvu odluku Ustavnog suda RS pozdravile su oporbene stranke u Vojvodini, a, uz Demokratsku stranku Srbije i Srpsku radikalnu stranku, najglasniji i najkonkretniji bio je srbijanski nacionalistički pokret Dveri, koji je zatražio i ukidanje autonomije Vojvodine.

- Ne samo što su Zakon o nadležnostima i Statut Vojvodine protuustavni nego se iza njih kriju ozbiljne separatističke ambicije pokrajinske administracije, koje se na najbolji način mogu osujetiti preventivnim ukidanjem AP Vojvodine - navedeno je u priopćenju koje je potpisao Ivan Kostić, koordinator pokreta Dveri za sjevernu Srbiju. Nadalje, taj pokret ocjenjuje da je odluka Ustavnog suda “dobra vijest” i dodaje da su se “vladajuće strukture u proteklom razdoblju trudile pripisati Vojvodini određena prava koja ona nikad nije imala, a koja će nekome u budućnosti poslužiti da od autonomije, nakon toga, zatraži i atribute državnosti”.

- Jedino rešenje tog problema je ukidanje autonomije Vojvodine, kao nepotrebne i umjetne komunističke tvorevine koja će, dok ne bude ukinuta, uvijek biti potencijalno političko žarište u Srbiji i povod za daljnje razjedinjavanje srpskog nacionalnog i državnog tijela - kategorični su u Dverima.

IZVANREDNI IZBORI? Sve to pomalo miriše na pokušaj raspisivanja izvanrednih izbora u Vojvodini i svrgavanje s vlasti Demokratske stranke (DS), koja je trn u oku službenom Beogradu. U izjavi novosadskom Dnevniku ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, koji je i potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da se iz političkog procjepa pokrajina može izvući samo izvanrednim izborima.

- Vojvodina je ponižena zato što je bilo krajnje neodgovorno, a USS je to utvrdio, da se donose akti koji će Vojvodinu uvesti u politički procjep iz kojeg se može izvući samo izvanrednim izborima - istaknuo je Mirović i ocijenio da je donošenje neustavnog statuta neka vrsta nezakonitog postupanja, za koju mora biti utvrđena odgovornost. Mirović smatra da bi, nakon odluke USS-a, pokrajinski izbori trebali biti “jedini očekivani ishod” i dodao da je ovo prilika da izbori za vojvođanski parlament budu raspisani zajedno s lokalnim izborima u Beogradu na proljeće sljedeće godine.

S druge strane, vojvođanski premijer Bojan Pajtić i predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pasztor ocijenili su da je odluka USS-a o Statutu još jedan dokaz da se Srbija, ako želi biti dio Europske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti ustavnopravnog sustava i takvog srbijanskog ustava. Teško je reći kako će se razriješiti taj gordijski čvor. No ne treba se previše osvrtati. Dovoljno je zaviriti u 90-e i planove Slobodana Miloševića i njegovih sluga o “velikoj Srbiji”. Ne samo što se nisu ostvarili nego su se granice naših istočnih susjeda svih ovih godina pomalo smanjivale osamostaljivanjem Crne Gore, Makedonije i Kosova. Sličan scenarij mogao bi se vrlo brzo dogoditi i s Vojvodinom, pa bi se ostvarile tvrdnje kosovskog premijera Hashima Thacija da će od velike Srbije ostati tek Beogradski pašaluk, točnije, Smederevski sandžak. Piše: Ivica KORMAN/Glas-Slavonije
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.