Odbačene prijave protiv Pupovca: Branitelji tvrdili da je Hrvatsku izvrgnuo ruglu pa tražili 3 mil. kuna

11.11.2019. 17:25:00

Petrinjski su branitelji naveli da imaju neosporan dokaz - javne izjave Milorada Pupovca u razdoblju 22. do 25. kolovoza

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je 13 kaznenih prijava protiv saborskog zastupnika Milorada Pupovca zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

''Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o odbačaju trinaest kaznenih prijava podnesenih protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske iz članka 349. Kaznenog zakona. (11. 11. 2019.)

Dvije udruge građana i jedanaest pojedinačnih osoba podnijeli su kaznene prijave protiv prijavljenika odnosno zastupnika u Hrvatskom saboru, da je od 21. do 25. kolovoza 2019. u svojim javnim istupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama, počinio prijavljena kaznena djela iznoseći svoje komentare u odnosu na napade na pripadnike srpske manjine  u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019.

Kaznene prijave odbačene su iz razloga što je nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, s obzirom da sadržaj izjava prijavljenika nije bio usmjeren izvrgavanju poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske niti je predstavljao poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj. To posebice iz razloga što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena.''

Podsjećamo, incijativa branitelja grada Petrinje podnijela je u Državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca jer je, kako navode, ''povrijedio ugled Republike Hrvatske na način da je javno izvrgnuo ruglu i grubo omalovažio Republiku Hrvatsku i njezine branitelje''.

U kaznenoj prijavi petrinjski su branitelji naveli da imaju neosporan dokaz - javne izjave Milorada Pupovca u razdoblju 22. do 25. kolovoza sredstvima javnog priopćavanja i javnim medijima te zatražili odštetu u iznosu od 3 milijuna kuna.

Izvor: RTL.hr

Izvorni autor: Vijesti.hr/Foto:fah

Autor: